Stranačke aktivnosti     | 16.08.2018. 11:51 |

Saopćenje za javnost Narodne stranke Radom za boljitak

FENA Saopćenje

''Povodom oglašavanja GRASA (14.08.2018.) na temu "gradimo dobar imidž, ali putnici se ne mogu voziti bez karte", riješenje problema prevoza putnika u gradskom saobrćaju u Kantonu Sarajevo potrebno je analitički i trajno rješiti i to uvođenjem besplatne vožnje u svim prevoznim sredstvima gradskog saobraćaja. 

Zašto i kako? Svedoci smo svakodnevne gužve u saobraćaju u gradu Sarajevu koja često rezultira općim kolapsom, a uzrok ove pojave leži u tome što građani umjesto da koriste gradski prevoz, voze se osobnim automobilima jer im je tako isplativije. 

Također, koristeći osobni automobil posebno starija vozila emituju sagorjele gasove i zagađuju naš grad do stepena kada se mora proglasiti vanredno stanje u gradu i posegnuti za mjerama koje isključuju vožnju auta i svega onog što grad zagađuje, a za takvu intervenciju se izdvajaju ogrromna sredstva. S druge strane prihodi GRASA su toliko minorni da kantonalna vlast može finansijskom intervencijom riješiti taj problem bez poteškoća, a za rezultat te intervencije imamo masovno korištenje gradskog prevoza svih građana, smanjena vožnja osobnih automobila i automatsku uštedu sredstava i što je važno čist i zdrav grad koji će biti manje zagađen. 

Upravo sav novac koji uložemo da grad barem minorno prodiše, posebno u zimskim mjesecima, može se preusmjeriti u GRAS što je opravdanje i motiv za realizaciju besplatne vožnje. Uštede bi bile značajne i u onom segmentu što bi sva administracija koja radi na kartama, bila preusmjerena da radi koristan posao za sve. 

Revizori u crnim uniformama ne bi se hrvali sa građanima i turistima po tramvajima i drugim vozilima već bi radili posao koji će građanima i svima koji se voze obezbjediti sigurnu i udobnu vožnju. Turisti koji posjećuju Sarajevo, nosili bi lijepe uspomene i doživljaj bez trauma koje sada nose nazad u svoje zemlje poslije raznih peripetija i začkoljica naplatne komplikovane procedure GRASA. 

U nedjelju 07.10.2018. kada dobijemo povjerenje građana odmah ćemo pristupiti realizaciji ovog prijedloga i na taj način imati svi višestruku korist'', izjavio je Adil Žigić, Boljitkov kandidta na listi Koalicije za kanton Sarajevo – SARAJEVSKA PRIČA.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Narodne stranke Radom za boljitak

Saopćenje za javnost Narodne stranke radom za boljitak

Saopćenje za javnost Narodne stranke Radom za Boljitak

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana