Ekonomija     | 16.08.2018. 12:09 |

U Srebrenici trenutno 1.258 nezaposlenih osoba

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 16. augusta (FENA) - U Srebrenici je trenutno 1.258 osoba koje aktivno traže posao i 531 osoba prijavljena radi ostvarivanja nekih drugih prava - podaci su iz evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srebrenica.

- U toku su programi realizacije zapošljavanja pripravnika, zapošljavanje kod poslodavca i samozapošljavanje. Kada su u pitanju pripravnici odobreno je šest programa za zapošljavanje jedanaest pripravnika, četiri programa zapošljavanje kod poslodavca i pet programa samozapošljavanja - izjavio je Feni šef Zavoda za zapošljavanje Srebrenica Veljko Petrović.

Ističe da broj nezaposlenih posljednjih godina nije mnogo promijenjen, navodeći da se na evidenciji nalazi više nezaposlenih osoba sa srednjom stručnom spremom nego s višom školskom spremom.

- Uglavnom, posljednjih pet godina je stanje nepromijenjeno, i više je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom, njih oko 400 privremeno nezaposlenih, dok s visokom školskom spremom imamo 72 osobe. Najbrojniji su diplomirani ekonomisti, pravnici, profesori te druga zanimanja - naveo je Petrović.

Osobe koje su prijavljene na Biro ostvaruju prava na zdravstvenu zaštitu, obuku za prekvalifikaciju i druga prava.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'