Bosna i Hercegovina     | 16.08.2018. 16:56 |

U Tuzli počela Ljetna škola reanimacije

FENA Saopćenje

TUZLA, 16. augusta (FENA) - Prva Ljetna škola reanimacije u kojoj učestvuje 150 studenata, a osim domaćih profesora predavači su i iz zemalja bosanskohercegovačkog okruženja, počela je danas na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. 

Ljetna škola reanimacije ima za cilj pružiti priliku studentima da savladaju vještinu reanimiranja srčanog mišića, te da besplatno steknu evropski priznat certifikat.

Školu implementira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta „Medicus“, uz podršku Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, Evropskog resuscitacijskog savjeta i Resuscitacijskog savjeta Srbije.

- Obuka koju radimo je standardizovana i prihvaćena na planetarnom nivou i ti certifikati važe u cijelom svijetu – kazala je predsjednica Resuscitacijskog savjeta Srbije Violetta Raffay.

Certifikate Resuscitacijskog savjeta Evrope će nakon današnje obuke dobiti 150 studenata učesnika Ljetne škole reanimacije. Organizatori žele dugoročno doprinijeti procentu preživljavanja nakon srčanog zastoja koji se po svjetskim statistikama događa svakih 90 sekundi, a postotak preživljavanja je još ispod deset odsto.

- Bilo bi idealno da postignemo da naša djeca i unuci nauče da ožive čovjeka kao što nauče da voze bicikl, jer to rade naše ruke i one zaista mogu spasiti život – dodala je Raffay.

Podatak da dijete od sedam godina može reanimirati srce, dovoljan je da to svaka odrasla osoba može učiniti, kažu specijalisti urgentne medicine, predavači Ljetne škole.

- Do sada nismo naišli na jedan arest koji je neko od očevidaca započeo reanimirati. Najvjerovatnije da se radi o problemu straha da se ne učini nešto loše, a najgore loše što se može učiniti je ne učiniti ništa – naglasila je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Tuzla Lejla Kuluglija Memišević.

Drugog dana Ljetne škole reanimacije, Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta organizovat će pokaznu vježbu za građanstvo.

- Na pokaznoj vježbi su studenti koji danas steknu certifikate. Oni će pokazati kako se vrši reanimacija i kako se koristi automatski električni defiblirator – izjavio je član Organizacionog odbora Ljetne škole reanimacije Tarik Novalić.

Pokazna vježba zakazana je za petak u 19.30 sati na tuzlanskom Trgu Slobode.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2061

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/125LpWzlEfH3OeZEuDaR4SafMsUdyFNxG?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'