Kultura     | 19.08.2018. 11:38 |

Popović : Crnogorski Festival 'Oda životu' slavi život i spaja ljude

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 19. augusta (FENA) - Na Festivalu "Oda životu" u Crnoj Gori predstavit će se više od 50 autora iz 25 država, različitog rukopisa, harmonija, ritmova, kolora, doživljaja. Kako sam život čini i muzika i riječ, pogled i pokret, kao Festival smo pokušali sve to objediniti u lepezu književnosti, poezije i proze, slike, filma, muzike, pozorišta, plesa, performansa, konceptualnih izložbi, umjetničko-socioloških radionica - istaknuo je za Fenu osnivač i predsjednik tog Festivala, slikar i pjesnik Miloš Miki Popović.

"Oda životu" će biti održan od 15. do 22. septembra u gradovima Crne Gore. Pokrenut je i osnovan 2016. godine, a kako navodi Popović, predstavlja misao, ideju, uslovno rečeno - proizvod, na kraju i odgovor na sagledavanje i čitanje pracivilizacijskih simbola do današnjih sistema koje je ljudska populacija usvojila kao jedinu istinu, znanu i naučno prihvatljivu dimenziju postojanja i vrijednosti.

Govoreći o simbolici naziva Festivala, Popović naglašava da je kroz istoriju evropske i svjetske umjetnosti dominirao motiv smrti te da je Festival nastao kao potreba odgovora na smrt.

Navodi da slaveći život na neki način slavimo svoje neznanje i u slavlju tog neznanja želimo nešto naučiti. U tom kontekstu i "Oda životu" kao festival daje mogućnost otvorene komunikacije sa cijelim univerzumom koji uvijek ne daje odgovore, ali nudi drugačiju percepciju, putovanja, ima izbore.

- Oda životu može biti instrument koji spajajući ljude sa svih strana svijeta daje mogućnost razumijevanja bez jezičke barijere, oslanjajući se na davno viđen i preživljen momenat djeteta koje se igra ispred kuće, zgrade, odgovora majci na prozoru da ne treba mazu, da nije gladno. Upravo odsustvo gladi iz vizure odraslih govori nam o sopstvenom neznanju i izgubljenoj vezi sa djetetom koju smo pretvorili kao odrasli u šablon, ponavljanja istih pokreta, gestikulacija, iste mimike. Oda životu kao sublimat atoma čistote želi i hoće kroz umjetnike koji su činioci festivala da ozrači prije svega sopstveno nebo da bi zasijalo nekom drugom - podvukao je Popović.

Smatra također da osim toga što ljudi dolaze sa pet kontinenata, organizatori vjeruju da dolaze iz nebrojeno mnogo univerzuma.

- Znamo da će sa svojim univerzumima, sa svojom ljepotom, sa svojom radošću donijeti ukusne začine i učiniti "Odu životu" u Crnoj Gori divnom i jedinstvenom - zaključio je Popović.

Učesnici su iz Norveške, Italije, Portugala, Azerbejdžana, Turske, Jordana, Etiopije, Velike Britanije, Španije, Kolumbije, sjevernog Kipra, Šri Lanke, Indije, Novog Zelanda, Argentine, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske. Zvanično će ga otvoriti sarajevski hor  "Pontanima".

Programi Festivala će se održavati u Podgorici, Ulcinju, Tivtu, Bijelom Polju i Baru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'