Stranačke aktivnosti     | 17.08.2018. 16:24 |

Saopćenje za javnost Prve stranke

FENA Saopćenje

Zaustavimo planirano smrzavanje građana i privrede FBiH 

Privatno stranački interesi u Vladi FBiH nastavljaju ugrožavati sudbinu građana i privrede FBiH. Već sada se može reći kako nam slijedi nova sezona u kojoj će biti krajnje neizvjesno snabdijevanje prirodnim gasom iz Rusije. Opravdano se sumnja kako je to poslovni interes partnera iz biznisa premijera Fadila Novalića i ministra industrije i energetike Nermina Džindića. Već tokom prošle godine počeo se kreirati ambijent da tržište prirodnim gasom u FBiH preuzmu biznismeni bliski Miloradu Dodiku u čemu svoju matematiku vidi i poslovni dvojac iz FBiH. Interes je to i lidera HDZ-a Dragana Čovića kojem je političko partnerstvo s Dodikom uvijek bilo iznad razvoja i unapređenja mostarskog Aluminijuma kojem je plin također potreban.

Isplatom klirinškog duga koji je skoro jednak dugu za gas Rusija je izbila posljednji ozbiljan argument BIH u dogovorima oko isporuke plina našoj državi. Političke elite su neodgovorno i bezobrazno sredstva uplaćena iz Rusije potrošile na troškove entitetskih institucija ostavljajući Bosni i Hercegovini dug za plin.U trokutu poslovno – političkih interesa najskuplji ceh opet bi mogli platiti građani i privreda FBiH. Prva stranka predlaže da se zamrznuta sredstva od akciza na gorivo, gdje je i auto plin usmjere na plaćanje dijela duga Rusiji i tako građani i privreda oba entiteta liše nepotrebnog stresa i dodatnih troškova tokom predstojeće zime.Također predlažemo da BH GAS dio svoje velike dobiti usmjeri u vlastitu i dobrobit svojih kupaca umjesto da pune stranačke kese onih koji su spremni žrtvovati i ovu kompaniju kako bi sebi obezbijedili nove netransparentne prihode. Eventualnim prekidom dotoka plina iz Rusije u BiH najviše koristi imalo bi novosnovano preduzeće za proizvodnju ukapljenog plina u Zvorniku kojem tržište RS nije dovoljno.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Prva stranka

Saopćenje za javnost Prve stranke

Saopćenje za javnost Prva stranka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu