Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 18.08.2018. 17:09 |

Iranski duhovni vođa osuđen zbog vrijeđanja islamskih vrijednosti

FENA Internet

LONDON, 18. augusta (FENA) – Iranski sud osudio je Mohammada Ali Taherija, osnivača duhovnog pokreta Erfan Halgheh, na pet godina zatvora, nakon što je optužen za manipulaciju i širenje lošeg utjecaja među muslimanima.

Taheri, koji svoj pokret naziva "interuniverzalizmom", uhapšen je 2011. godine i optužen za "vrijeđanje islamskih vrijednosti " i "širenje lošeg utjecaja na zemlji".

Revolucionarni sud je 2015. godine Taherija osudio na smrt, ali je oslobođen 2016. godine nakon žalbenog procesa. Sud je ponovo izrekao smrtnu kaznu 2017. godine, ali je došlo do promjene te je smrtna presuda zamijenjena petogodišnjom zatvorskom kaznom. Njegov advokat Mahmoud Alizadeh Tabatabaei izjavio je da će podnijeti žalbu i na petogodišnju kaznu, prenosi Reuters.

- Nadamo se da će Taheri ove sedmice biti pušten kao što mu je i obećano, pošto je već odslužio pola zatvorske kazne – dodao je advokat.

 Taheri je osnovao pokret Erfan Halgheh nakon što je dobio "duhovnu inspiraciju" koja ga je ojačala i omogućila mu da se poveže sa "kozmičkom sviješću".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu