Svijet     | 20.08.2018. 10:42 |

Afganistanski predsjednik Ghani objavio bajramsko primirje s talibanima

FENA Internet

KABUL, 20. augusta (FENA) - Afganistanski presdsjednik Ashraf Ghani u ponedjeljak je proglasio primirje s talibanskim pobunjenicima povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama, nakon sukoba u centralnom gradu Ghazni i u sjevernoj pokrajini zemlje.

Talibanski izvori saopćili su da su njihovi čelnici provizorno pristali na četverodnevno primirje tokom islamskog praznika kojim se slavi žrtva, iako njihov vrhovni vođa, šejh  Haibatullah Akhunzada, tek treba dati konačno odobrenje.

Militantni pokret saopćio je da će osloboditi stotine zatvorenika, ne ulazeći u dodatne detalje.

Borbe su se intenzivirale u talibanskoj pobuni protiv vlade u Kabulu i koalicijskih snaga NATO-a, pokrenute nakon što je islamistička grupa svrgnuta s vlasti u vojnoj intervenciji pod američkim vodstvom u 2001.

Objava primirja uslijedila je dan nakon što su izbili sukobi u sjevernoj pokrajini Farah, saopćio je zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova. Talibani su preuzeli kontrolu nad oblašću Bulcheragh, a više od 50 pripadnika vladinih snaga je nestalo, dodao je on.

Ovog je mjeseca najmanje 150 vojnika i 95 civila ubijeno u petodnevnoj bici za kontrolom nad Ghaznim. Afganistanski vojnici podržani američkim snagama uspjeli su odvratiti teško naoružane pobunjenike u prošloj sedmici.

Ujedinjene nacije saopćile su u nedjelju da je u eksplozijama, samoubilačkim napadima i sukobima ubijeno više od 1.600 civila u prvih šest mjeseci ove godine, što je najviša takva brojka u protekloj deceniji.

- Uslovno primirje počet će od sutra i potrajat će onoliko koliko se talibani budu suzdržavali i poštovali ga - izjavio je Ghani na ceremoniji obilježavanja 99. godišnjice nezavisnosti od britanske vladavine. 

- Pozivamo talibansko čelništvo da pozdravi želje Afganistanaca za dugotrajnim i stvarnim mirom - kazao je.

Visoki zvaničnik Ghanijevog ureda saopćio je da će uslovno primirje trajati tri mjeseca, do rođendana poslanika Mohammeda koji Afganistanci slave 21. novembra, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Broj ubijenih u Gazi približava se 30.000, posrednici pokušavaju ugovoriti primirje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo