Bosna i Hercegovina     | 20.08.2018. 12:06 |

Kavazović: Ne dozvolimo da nas zlo uplaši, budimo uz istinu (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. augusta (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas Bajramsku čestitku vjernicima povodom predstojećeg Kurban-bajrama, pozvavši na posvećivanje pažnje porodici te potrebu za nadom i vjerom u bratstvo svih ljudi.

Kavazović je kazao da je danas dan Arefata, a sutra Kurban-bajram. Milioni muslimana iz čitavog svijeta okupili su se u dolini Mekke da posvjedoče vjeru u jednoga Boga, ali i zajedničke korijene ljudskog roda.

- Svi mi, bez obzira na sve naše razlike, smo sinovi i kćeri Adema i Have. Svi smo mi od jednog oca i od jedne majke. Ibrahim, a.s., čije žrtve se prisjećamo u danima Bajrama, simbol je vjere u jednog Boga. I danas, kada nam se nerijetko čini da nemamo snage promijeniti svijet oko nas, možemo se prisjetiti snage Ibrahimove vjere. Upravo je snaga njegove vjere mijenjala svijet - kazao je reis Kavazović.

Dodao je da nam i danas, kao i tada, treba nova nada i vjera da je moguće bratstvo svih ljudi.

- Tu snagu nama muslimanima svake godine ponovo ulijeva hadž. Mi znamo da uspjeha nema bez žrtve. Ibrahim, a.s. nas je naučio da su iskrena vjera i spremnost na žrtvu ključ svakog našeg uspjeha - naveo je reisu-l-ulema.  

Ne dozvolimo, poručio je on, da nas zlo uplaši. Pogotovo ne dozvolimo da nas mnoštvo onih koji srljaju krivim putem zavede. Budimo uz istinu kao što je bio i Božiji prijatelj Ibrahim, a.s.

- Bdijmo nad našom djecom i našom porodicom. Izdvojimo vrijeme za njih. Pokažimo im koliko nam znače. Živimo našu vjeru za dobro svih ljudi. Podijelite radost Bajrama sa svojom rodbinom, komšijama i prijateljima. Neka nam Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra, neka među nama vlada sloga, neka nam zajedništvo u vjeri i ljubavi vrati samopouzdanje i neka u milosti Božijoj nađemo utočište od naših slabosti – istaknuo je on.

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini poželio je blagoslovljene bajramske praznike. Posebno je Bajram čestitao prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći.

- Sa posebnom radošću Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu sa riječima Bajram šerif mubarek olsun – kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u bajramskoj čestitki.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2068/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zefXVxjsTGDlZ1YW_tzsCfxIHDq2yAY-?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podrška natalitetu - Poklon reisu-l-uleme šestom djetetu porodice Delić u Novom Travniku

Reisul-ulema uputio saučešće nakon smrti emira Države Kuvajta

Kavazović na svečanosti povodom 30. godišnjice džemata Balingen

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo