Svijet     | 21.08.2018. 09:51 |

Povjerenica Mijatović apeluje na Rusiju i Ukrajinu da oslobode zatvorenike

FENA Saopćenje

STRASBOURG,  21. augusta (FENA) - Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović uputila je pisma ministrima vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu i Ukrajine Pavlu Klimkinu po pitanju nekoliko osoba koje su uhapsile i zatvorile vlasti dvije zemlje. 

Pozvala je vlasti Ruske Federacije i Ukrajine da se hitno pozabave urgentnim potrebama tih osoba i ponudila usluge svog ureda kako bi im pomogao u prevazilaženju tih problema i zadovoljavajućem rešenju njihove situacije, uključujući i njihovo oslobađanje na humanitarnoj osnovi, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

- Moje je čvrsto uvjerenje da efikasna zaštita ljudskih prava tih ljudi zahtijeva poduzimanje svih neophodnih mjera ka zadovoljavajućem rješenju njihove situacije, uključujući nihovo oslobađanje na humanitarnoj osnovi. Svjesna sam da je situacija s nekim od tih osoba posebno zabrinjavajuća i zahtijeva hitnu akciju zbog njihovog zdravstvenog stanja i ostalih problema - izjavila je Mijatović.

Kako je navela, dvojica predsjednika država 9. juna su u telefonskom razgovoru postigli sporazum o angažmanu nacionalnih ureda ombudsmena s akcentom na zajedničkom rješenju navedenih problema u duhu saradnje.

- U potpunosti pozdravljam takvu saradnju između ureda ombudsmena i ponudila sam tokom nedavnih kontakata s njima svu moguću pomoć njihovom zajedničkom radu - kazala je Mijatović, ali je istovremeno izrazila i žaljenje nedostatkom napretka u rješavanju humanitarnih potreba zatvorenika.

- Kao povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava željela bih potvrditi spremnost da ponudim usluge mog ureda u pomoganju u prevazilaženju tih problema. Spremna sam da raspravljam, što je skorije moguće, o eventualnim modalitetima tog angažmana, i ukoliko bude neophodno i primjereno, kontinuiranog angažmana nacionalnih struktura za ljudska prava - navodi povjerenica Mijatrović u pismu dvojici šefova diplomatija, prenosi Vijeće Evrope.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Apel Generalnoj skupštini UN-a - Ujedinite se iza rezolucije obilježavanja genocida u Srebrenici

Poslanici glasali za stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata male privrede

Mijatović: Usvojenim zakonom se prvi put uređuju svi vidovi poduzetničke infrastrukture

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta