Regija     | 20.08.2018. 12:41 |

Božinović: Ove godine ukupno 3200 nezakonitih prelazaka hrvatske granice

FENA Agencije

ZAGREB, 20. kolovoza (FENA) - Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović odbacio je u ponedjeljak izjave iz Bosne i Hercegovine da se osam tisuća migranata, kojih je manje u BiH, nalazi u Hrvatskoj te utvrdio da broj nezakonitih prelazaka cijele granice, uključujući i onu sa Srbijom, ove godine iznosi ukupno 3200 osoba.

"Bilježimo 26 posto povećanje broja nezakonitih prelazaka, pri čemu je još uvijek značajan dio na granici s Republikom Srbijom", kazao je u ponedjeljak Božinović i dodao da hrvatska policija radi svoj posao u skladu sa zakonom i šengenskim pravilima, sve u cilju jačanja javnog reda, mira, sigurnosti i zaštite poretka za sve građane i goste Republike Hrvatske, javila je Hina.

Na pitanje novinara kako komentira da na području Drežnice građani često viđaju izbjeglice, Božinović je kazao da policija zaustavlja migrante na granici, te da ima i nekoliko 'prstenova' kojima prati i privodi eventualne krijumčare koji su u vezi s ilegalnim migrantima.

Uvijek postoji mogućnost da se netko provuče, ali u konačnici imamo odgovor za svaku od tih mogućnosti, kazao je ministar Božinović i dodao da je ove godine broj procesuiranih krijumčara povećan za više od 70 posto.

Na ruti koja ide od Grčke preko Albanije i Bosne i Hercegovine možemo smanjiti protok migranata samo diplomatskim putem, preko institucija EU, što i činimo, kazao je.

U najvećem dijelu se radi o ekonomskim migrantima, a ne izbjeglicama koje su u potrebi traženja sigurnog skloništa, i ukoliko svi na toj trasi odrade svoj dio posla, utoliko će pritisak na granice biti manji, kazao je.

Hrvatska policija je jaka, snažna i fleksibilna i u svakom trenutku jamči sigurnost, dodao je.

Unatoč tome, Hrvatska istodobno snaži policiju tehničkim sredstvima i većim brojem ljudi, kazao je Božinović i dodao da će ove godine u sustav školovanja ući 600 policajaca, u odnosu na 380 prošle godine.

Predviđamo da ćemo se godinama morati nositi s pitanjima ilegalnih migracije, zaključio je Božinović.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'