Svijet     | 20.08.2018. 15:21 |

Papa Franjo sa 'sramom i pokajanjem' osudio seksualna zlostavljanja djece

FENA Internet

VATIKAN, 20. augusta (FENA) - Papa Franjo u ponedjeljak je uputio pismo katolicima širom svijeta u kome osuđuje zločin seksualnog zlostavljanja i njegovog zataškavanja, zahtijevajući odgovornost, u reakciji na nova otkrića višedecenijskog seksualnog zlostavljanja djece pod okriljem Katoličke crkve u Sjedinjenim Državama.

Franjo je molio za oproštaj zbog boli nanesene žrtvama i piše da katolici moraju učestvovati u svim naporima na iskorjenjivanju zlostavljanja i njegovog zataškavanja. On je žestoko osudio klerikalnu kulturu koja se smatra jednim od uzroka krize i u kojoj su crkveni čelnici više zabrinuti za vlastitu reputaciju nego za sigurnost djece.

- Sa sramom i kajanjem priznajemo kao crkvena zajednica da nismo bili tamo gdje bismo trebali biti, nismo djelovali pravovremeno, uviđajući obim i težinu štete nanešene tolikim životima. Nismo pokazali da marimo za djecu. Mi smo ih napustili - ističe se u pismu Pape.  

Vatikan je objavio pismo na tri stranice uoči Franjine posjete Irskoj, nekada žestoko lokalnoj katoličkoj zemlji u kojoj je kredibilitet crkve uništen višegodišnjim otkrićima da su svećenici zlostavljači silovali i uznemiravali djecu uz imunitet i da su njihovi nadređeni to zataškavali.

U izvještaj velike porote u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji, objavljenom prošle sedmice, navodi se da je najmanje 1.000 djece bilo žrtva zlostavljanja oko 300 svećenika tokom proteklih 70 godina i da brojni biskupi nisu poduzimali mjere za zaštitu djece ili kažnjavanja zlostavljača, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'