Stranačke aktivnosti     | 20.08.2018. 15:40 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici zaključilo da fokus predizbornog djelovanja društveno odgovornih političkih subjekata mora biti na promicanju vlastitih vrijednosti i konkretnih rješenja za životne probleme građana, a ne na međusobnom prepucavanju i podmetanju između stranaka.

Pozvane su sve političke partije u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od populističkih govora i generiranja vještačkih političkih sukoba uoči izbora, koji jedino produbljuju frustraciju kod građana i dodatno ih demotiviraju.

Predsjedništvo SDP BiH ističe da će do izbora ova partija i njeni kandidati na svim nivoima voditi kampanju utemeljenu, primarno, na promicanju vlastitih vrijednosti i rješenja za stanje u društvu ponuđenih kroz Plan 10. Na taj način SDP BiH želi poručiti  građanima da država Bosna i Hercegovina, njen ekonomski oporavak i njena evropska budućnost moraju biti u fokusu u ovim odlučujućim vremenima.

S tim u vezi, osuđeni su predizborni postupci Milorada Dodika i njegovih partnera oslikani u negiranju genocida u Srebrenici odbacivanjem Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice. Zaključeno je da takvi predizborni potezi bez ikakvih pravnih posljedica ili mogućnosti utjecanja na istorijske činjenice i sudski utvrđenu istinu, samo nanose štetu narodu u RS-u, koji se vodi u potpunu izolaciju, kako ekonomsku, tako i političku. 

Na sjednici je osuđena svaka manipulacija ratnom prošlošću, kao i osjećajima svih civilnih žrtava rata, te poslovično predizborno zazivanje separatizma i radikalizacija političke scene, sve kako bi se teme opće ekonomske katastrofe u Bosni i Hercegovini stavile u drugi plan.

Odlazak mladih, problemi u zdravstvu, potpuni infrastrukturni zastoj, nerad parlamentarnih skupština i niz ostalih socijalnih i ekonomskih problema su primarna pitanja u čijem rješavanju se ogleda briga za narod, a ne u ispraznim floskulama i nacionalističkom prepucavanju. 

Predsjedništvo SDP BiH je ponovo pozvalo premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da ne pokušava spasiti svoj neuspješni mandat brzopletim sklapanjem ugovora o gradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, kojim će samo napraviti još mnogo više štete građanima BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'