Svijet     | 20.08.2018. 20:37 |

Turska pred WTO-om pokrenula postupak protiv SAD-a zbog dodatnih carina

FENA Internet

ANKARA, 20. augusta (FENA) - Ministarstvo trgovine Turske je saopćilo da je ta zemlja pokrenula parnični postupak u vezi s dodatnim carinama Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na čelik i aluminijum, javila je agencija Anadolija.  

Navodi se da je odluka o dodatnim carinama koju je nedavno donijeo SAD potpuno suprotna pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 

U saopćenju se podsjeća i kako je Turska 15. augusta udvostručila carine na uvoz u zemlju 22 vrste američke robe, napominjući da je ukupni iznos povećanja carina iznosio 533 miliona dolara. 

Dodaje se da su u okviru WTO-a poduzeti svi potrebni koraci kako bi bili zaštićena prava turskih izvoznika. 

- Naša zemlja je u vezi s dodatnim carinama pozvala SAD na konsultacije u WTO-u. Ovim je pokrenut postupak u vezi s dodatnim carinama na čelik i aluminijum. Osim naše države postupak protiv SAD-a su pred WTO-om pokrenuli i Indija, Kina, Švicarska, Norveška, Kanada, Rusija, Meksiko i Evropska unija (EU). U narednom periodu će biti nastavljena saradnja s ovim zemljama u cilju provođenja potrebnih aktivnosti kako bi zaštitili prava izvoznika naše zemlje - navodi se u saopćenju. 

SAD je 10. augusta saopćio da je udvostručio carine na čelik i aluminijum iz Turske nakon čega su carine na alumunijum povećane na 20 posto, a na čelik 50 posto. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo