Bosna i Hercegovina     | 21.08.2018. 09:38 |

HNS uputio potporu novinarki Gloriji Lujanović

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. kolovoza (FENA) - Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga vijeća HNS-a BiH uputio je podršku novinarki Gloriji Lujanović koja je u posljednje vrijeme izložena napadima zbog njezinih tekstova o zločinima nad Hrvatima u Središnjoj Bosni u ratovima devedesetih godina prošloga stoljeća.

"Odjel za medije Glavnoga vijeća HNS-a izražava podršku kako gospođi Lujanović, tako i svim novinarima i novinarkama, kao i općenito svim javnim djelatnicima u BiH koji su izloženi govoru mržnje, pritiscima i prijetnjama bilo koje vrste zbog toga što savjesno i odgovorno obavljaju svoj posao. Svaki javni djelatnik, kao i svaka osoba koja se bavi javnim poslovima i javno istupa može i treba biti predmet javnih reakcija i prosudbi njenoga djelovanja, ali nitko, pri tom, nema pravo javno koristiti govor mržnje te prijetiti nasiljem bilo kome", navodi se u HNS-ovom priopćenju za javnost.

Dodaje se kako je sloboda govora jedno od temeljnih ljudskih prava, a slobodni mediji neizostavan korektiv svih oblika društvene devijantnosti i sredstvo izgradnje društvenog povjerenja i solidarnosti.

"Za svako demokratsko društvo podjednako je štetno kako ograničavati medijske slobode, napadati novinare i prijetiti im, tako i zloupotrebljavati medije i u ime novinarskih i medijskih sloboda širiti govor mržnje u javnom prostoru. Zrelost i demokratičnost jednoga društva ogleda se, među ostalim, u pronalasku prave mjere između afirmacije medijskih sloboda i ograničavanja medijskih manipulacija. Ali, ono što bi moralo biti neupitno, i prema čemu bi svaki građanin i svaka institucija ove zemlje trebala imati nultu stopu tolerancije jest javni govor mržnje te bilo koji oblik javnih prijetnji i poziva na nasilje", poručili su iz HNS-a.

Iz te organizacije pozvali su mjerodavna državna tijela i službe da poduzmu zakonom propisane mjere kako bi se ograničio i suzbio govor mržnje na društvenim mrežama i u bh. medijima, a od predstavnika nevladinog sektora i međunarodne zajednice traži se osuda i sprječavanja govora mržnje u javnom i medijskom prostoru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga Glorije Lujanović 'Srce zemlje'

HNS BiH osudio „nerealne, maksimalističke zahtjeve“ političkih aktera

Mostar: Predstavljanje knjige 'Srce zemlje', autorice Glorije Lujanović

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana