Kultura     | 21.08.2018. 13:11 |

Sve je spremno za otvaranje 19. Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 21. kolovoza (FENA) - Direktor Mediteran Film Festivala (MFF) Tomislav Topić kazao je kako je sve spremno za sutrašnje otvaranje tog filmskog festivala koji je, po njegovim riječima, u proteklih 19 godina postao respektabilan kulturni događaj i filmski festival koji je po svim parametrima na drugom mjestu u državi.

Na konferenciji za novinare selektor festivala Zdravko Mustać istaknuo kako je ove godine veliki broj filmova prijavljen za sudjelovanje na MFF-u.

- Na festival je prijavljeno preko 250 filmova, a ja sam po pravilima festivala imao taj limit da sam morao izabrati deset dugih i deset kratkih, ali mi je drago jer smo uveli i program 'U focusu' i tu stavili još sedam filmova - istaknuo je Mustać.

Kazao je da je najveći broj filmova prijavljen iz Španjolske, Francuske i Egipta, pa je i najveći broj filmova koji u natjecateljskoj konkurenciji također iz Španjolske. Ove godine velik broj prijavljenih filmova tematizira problem ISIL-a i migranata, dodao je.

- Prijavljeni su filmovi iz Maroka, Tunisa, Alžira, Egipta... Njihovi autori uglavnom se bave vječnim sukobom na Bliskom istoku između Palestine i Izraela, ili ratom u Siriji i izbjeglicama i migrantima koji idu preko Mediterana, kao i ISIL-om - kazao je Mustać.

Zdenko Jurilj, redatelj filma "Sestre" koji će biti prikazan na otvaranju festivala u okviru off programa, govorio je o tom dokumentarcu koji priča zanimljivu priču o sestrama Draženki i Šimi Čuljak, koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama.

- Uvijek osjetim grč u želucu jer su i očekivanja od publike drukčija, a mi smo se bavili rekonstrukcijom, ne kreacijom. Dobili smo dobre reakcije od stranih gledatelja u Sarajevu koji su shvatili tu priču, a i od selektora i struke koji su pogledali film na svjetskoj premijeri u Sarajevu - kazao je Jurilj.

Direktor festivala Tomislav Topić najavio i dolazak sestara Čuljak na sutrašnju projekciju u Širokom Brijegu.

- Sestre Čuljak doputovale su iz Kanade, da bi se malo družile s nama. Došle su na svjetsku premijeru u Sarajevo, i na hercegovačku ovdje - dodao je.

Svečanost otvaranja planirana je u srijedu, 22. kolovoza, u 21 sat, na prostoru otvorenog kina. Na ceremoniji otvaranja, pored filma "Sestre" bit će prikazan i film iz MFF radionice koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici radionice zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

Prije samog otvaranja festivala, s početkom u 19 sati, u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit će prikazano osam filmova u sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH". Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Mediteran Film Festivala trajat će do subote, 25. kolovoza. Festival će, nakon svečane dodjele nagrada, zatvoriti igrani film hrvatskog redatelja Ivana Salaja "Osmi povjerenik".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvoren natječaj za 25. Mediteran Film Festival

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo