Bosna i Hercegovina     | 21.08.2018. 14:44 |

Šarović posjetio kompaniju 'Kremnice'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. augusta (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, tokom današnje posjete općinama Berkovići i Ljubinje, obišao je i proizvodne pogone kompanije „Kremnice“, specijalizovane za obradu prirodnog kamena.

Riječ je o firmi koja obrađuje hercegovački kamen i uspješno ga izvozi u Kinu, s tendencijom daljeg razvoja i još većeg zapošljavanja lokalnog stanovništa, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Djeluje nestvarno da se iz Hercegovine kamen izvozi u daleku Kinu i to svaki mjesec 70 brodskih kontejnera, preko Luke Ploče, a uskoro i znatno više - istakao je tokom posjete ministar Šarović.

Naglašava da je kineska strana veoma zainteresovana za Kamen iz Berkovića.

- Javila su se nova četiri investitora i već su otvoreni pregovori za četiri nova pogona - istakao je ministar, dodajući da su nova ulaganja omogućena i kroz otvorene investicione linije Kina + 16 i „Jedan pojas, jedan put“.

Kompanija „Kremnice“ je 100 posto kineska investicija, jedina u ovom dijelu Republike Srpske, čija vrijednost iznosi više od četiri miliona KM i čija cjelokupna proizvodnja se izvozi na kinesko tržište. Kompanija trenutno upošljava 58 radnika, uglavnom mještana lokalnih sela ove siromašne općine.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Šarović: Kakve god da su nametnute odluke, principijelno sam protiv njih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo