Kultura     | 22.08.2018. 12:10 |

Stolac: Izložba 'Stećci-svjetska baština'

FENA Saopćenje

STOLAC, 22. kolovoza (FENA) - Javna ustanova "Radimlja" u suradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH organizira izložbu "Stećci - svjetska baština" 27. kolovoza  u 12.00 u prostorijama Javne ustanove Radimlja u Stocu, navodi se na službenim stranicana općine Stolac.

Podsjetimo, nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini.

Nalazi se 3 kilometra zapadno od Stoca, uz cestu Stolac – Čapljina, na lokalitetu Vidovo polje. Nekropola spada u najvrijednije spomenike srednjovjekovnog razdoblja u BiH.

Karakteristike koje ističu njezinu vrijednost su: brojnost primjeraka, raznovrsnost i zastupljenost svih osnovnih oblika, relativno visoka umjetnička kvaliteta izrade, bogatstvo plastičnih dekoracija, reljefnih predstava i natpisa koji spominju povijesne ličnosti te sama njezina dostupnost i smještaj.

Nekropola stećaka Boljuni nalazi se u mjestu Boljuni, 12 kilometara jugozapadno od Stoca. Na nekropoli je očuvano 269 stećaka, i to u dvije skupine. Prema oblicima najviše je sanduka - 176, potom ploča - 76, pa sljemenjaka -12 i 3 križa. Od ukupnog broja ukrašena su 92 stećka (34 posto).

I dok se nekropola Radimlja ističe bogatstvom, raznovrsnošću i visokom kvaliteteom izrade reljefnih motiva, nekropola u Boljunima ističe se velikim brojem natpisa - 19 (7 posto), što je po broju natpisa na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini.

Na boljunskim je stećcima najčešći ukras križ, a potom povijena lozica sa trolistom (motiv je karakterističan za cijelu Hercegovinu,a ovdje se pojavljuje prilično često), štit s mačem, kao i rozete, potom razne bordure, polumjesec, scene lova, turniri, kola itd.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!