Regija     | 22.08.2018. 12:38 |

Pompeo potvrdio potporu ulasku Makedonije u NATO

FENA Mladenka Krilic

WASHINGTON, 22. kolovoza (FENA)  - Američki državni tajnik Michael  "Mike" Pompeo u razgovoru sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim u Washingtonu potvrdio je snažnu potporu SAD Makedoniji da uskoro postane 30. članica NATO.

"To je veoma važan trenutak za makedonsku diplomatiju. S državnim tajnikom Mikom Pompeom imao sam sastanak koji ohrabruje", rekao je Dimitrov, kojeg prenose makedonski mediji.

Dimitrov, koji od ponedjeljka uveče boravi u posjeti Vašingtonu na poziv Pompea, prethodno se sreo i predstavnicima Senata SAD, koji su istakli da Makedonija ima potporu obje američke partije, Demokratske i Republikanske, na euroatlanskom putu.

"Kao što je poznato fokusirani smo na naše zadatke. Potrebna je pobjeda na referendumu koja će potvrditi dogovor koji smo postigli sa prijateljima iz Grčke. Treba da si građani s nama oko imena koje smo dogovorili sa našim grčkim prijateljima. To nam otključava put ka budućnosti, ka NATO i EU", rekao je Dimitrov.

Ministar vanjskih poslova Makedonije je najavio aktivnu kampanju pred referendum (o promjeni imena države) u kojoj će pojasniti, kako je rekao, povjesnu  važnost dogovora sa Grčkom i ulaska Makdonije u NATO.

Podsjetimo, Makedoniji 30. rujna predstoji referendum o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija, koji bi, u slučaju da bude uspješan, trebalo da bude potvrđen ustavnim promjenama do kraja ove godine, što je osnovni uvjet za makedonsku integracije u EU i NATO.

Prethodno je, početkom srpnja, potpredsjednik SAD Michael Richard "Mike" Pence  telefonskom razgovoru s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom rekao da je Washington zainteresovan da bude uključen u "progresivne procese koji slijede u Makedoniji, posebno u sprovođenju referenduma i potpunoj primjeni dogovora sa Grčkom".

Tom dogovoru, kojim se rješava trodesetljetni makedonsko-grčki spor oko imena Makedonija, protive se opoziciona makedonska partija VMRO DPMNE, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, grupa nacionalističkih udruženja koja se deklarira kao patriotska i proruska vanparlamentarna partija Jedinstvena Makedonija.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'