Bosna i Hercegovina     | 23.08.2018. 13:16 |

Vlada TK: Izmjene i dopune zakona s ciljem poticanja populacijske politike

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. augusta (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.

Shodno ovim izmjenama, od prvog januara 2019. godine, tokom porodiljskog dopusta državni službenik i namještenik imat će pravo na naknadu plaće prema propisima kantona kojim se uređuje ova oblast, prema mjestu uplate doprinosa, s tim da razliku do visine pune plaće uplaćuje organ državne službe u kojem se taj državni službenik ili namještenik nalazi u radnom odnosu.

To znači da će državnim službenicima i namještenicima tokom porodiljskog odsustva biti isplaćivan puni iznos plaće, umjesto 90 posto ostvarene prosječne plaće korisnika u periodu od šest mjeseci prije stupanja na porodiljsko odsustvo ili 55 posto prosječne plaće u TK iz prethodne godine.

Analizirajući ovu naknadu utvrđeno je i da policijski službenici na području Tuzlanskog kantona i nosioci sudačkih i tužilačkih funkcija ovu naknadu već imaju utvrđenu na navedeni način. Dakle, određena kategorija zaposlenika čije se plaće finansiraju iz sredstava budžeta TK naknadu za porodiljsko odsustvo ostvaruju u visini 100 posto svoje plaće, dok određeni broj uposlenika budžetskih korisnika tu naknadu ostvaruje u umanjenom iznosu, što dovodi te uposlenike u neravnopravan odnos.

-Ovim izmjenama i dopunama Vlada Tuzlanskog kantona želi potaknuti populacijsku politiku, kojom bi se djelovalo na zaustavljanje iseljavanja, socio-ekonomske faktore i pomoć mladim roditeljima - saopćeno je nakon sjednice Vlade TK.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje izmjena i dopuna je neophodnost usklađivanja ovog zakona, kao osnivačkog akta Radio-televizije Tuzlanskog kantona, sa Zakonom o javnim preduzećima u Federaciji BiH i Zakonom o privrednim društvima.

Također, razlog je i preciznije definisanje odnosa između osnivača JPRTVTK i utvrđivanje ovlaštenja i odgovornosti organa upravljanja JPRTVTK, te potrebe preciziranja pojedinih odredbi Zakona o Radio-televiziji Tuzlanskog kantona.

Na sjednici je također prihvaćena Informacija o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar-juni 2018. godine. Generalna ocjena je da je stanje sigurnosti na području Tuzlanskog kantona na zadovoljavajućem nivou, ali i da i dalje ima prostora za dodatno unapređenje.

Posebno ohrabruju podaci, kako navode iz Vlade, značajnog smanjenja broja smrtno stradalih osoba u saobraćajnim nezgodama na području TK, što je u velikoj mjeri rezultat preventivnog i represivnog rada službenika policije.

Pokazatelji stanja kriminaliteta na području Tuzlanskog kantona u prvom polugodištu 2018. godine, ukazuju da je došlo do povećanja evidentiranih krivičnih djela za 3 KD-a ili 0,14 posto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je ukupan broj izvršilaca manji za 137 ili 7,74 posto.

- Ako se analiziraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti povećanje broja krivičnih djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, teških tjelesnih ozljeda, ugrožavanja javnog prometa, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, pronevjera u službi, a smanjenje broja teških krađa, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, nasilja u porodici, nasilničkog ponašanja, i dr. - navode između ostalog iz Vlade TK.

U ovom periodu procenat otkrivenosti krivičnih djela po NN učiniocu iznosi 44,14 posto, dok je procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 66,37 posto.

Na današnjoj sjednici Vlada je dodijelila jednokratne novčane pomoći u iznosima od po 30.000 KM Gradu Tuzla i Općini Kalesija, za hitne mjere zaštite i spašavanja koje su izazvane poplavom.

Kako je procijenjena šteta na području Tuzle (810.295,00 KM) i Kalesije (1.970.000,00KM) izuzetno velika, te uzimajući u obzir činjenicu da je veliki broj stambenih i infrastrukturnih objekata oštećen u poplavama, da je aktiviran i značajan broj novih klizišta i odrona, poplavljena velika površina poljoprivrednog zemljišta, a Grad Tuzla, Općina Kalesija i Vlada Tuzlanskog kantona nisu u mogućnosti, u okviru svojih raspoloživih sredstava za ovu namjenu, otkloniti posljedice na oštećenim objektima i infrastrukturi, Vlada je danas prihvatila i tekst zahtjeva za pomoć koji će biti upućeni Vladi Federacije BiH i Federalnom štabu civilne zaštite.

Kantonalna uprava civilne zaštite i Kantonalna komisija za procjenu šteta, su obavezane da kompletiraju potrebnu dokumentaciju i dostave je nadležnim Federalnim organima u skladu sa propisima, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HNS-a BiH

Sjednica Predsjedništva HNS-a BiH u petak u Mostaru

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu