Bosna i Hercegovina     | 23.08.2018. 12:25 |

VKBI organizirao tradicionalno bajramsko druženje (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) organiziralo je danas u Sarajevu tradicionalno bajramsko druženje kojem su prisustvovali predstavnici organizacija s kojima VKBI radi na zajedničkim projektima, gdje su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović podsjetio je da se ovakvi skupovi organiziraju već 20 godina, dodajući da najviše sarađuju s Hrvatskim narodnim vijećem, Srpskim građanskim vijećem te krovnim bošnjačkim organizacijama poput Merhameta, Preporoda i Bošnjačkog instituta.

- Razgovaramo s predstavnicama institucija koje imaju zajednički koncept o BiH u smislu promocije vrijednosti te pokušavanja da se određene stvari aktueliziraju u kakofoničnoj atmosferi koja vlada u BiH - podvukao je.

Precizirao je da se tu prije svega radi o nefunkcioniranju bh. institucija kada je u pitanju zakonodavna, izvršna i sudska vlast što za posljedicu ima neuređene odnose unutar države.

Mišljenje je da se u ovo predizborno vrijeme nacionalne tenzije iskorištavaju u svrhu prikupljanja političkih poena i što većeg broja glasova, a poslije izbora sve će se vratiti na isto gdje će BiH i dalje imati svoje probleme uz negativne refleksije iz regije.

U takvoj situaciji, tragičnim je nazvao odnos međunarodne zajednice čiji se predstavnici oglašavaju saopćenjima, ali bez konkretnih prijedloga rješenja i s osnovnom porukom da se političari trebaju dogovori.

Međutim, Mulabegović kaže da je vrlo teško dogovoriti se u situaciji kada su u BiH sukobljena dva dijametralno suprotna pristupa od kojih jedan poziva na disoluciju BiH te drugi kojem u fokusu euroatlantski put BiH.

- U svemu tome mi nastojimo dati zajednički pristup, a određene rezultate moguće je postići u oblasti obrazovanja, kulture te promocije jezika - zaključio je Mulabegović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2075

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1E0JaU6sFUt6DLr1TGRl_wVhxYgEKWkLM?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca dobilo nove članove iz reda akademske zajednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo