Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 11:31 |

Muftijstvo banjalučko: Pucanj na Ferhadiju, pucanj na sve nas

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. augusta (FENA) - Muftijstvo banjalučko najoštrije osuđuje vandalski čin pucanja na Ferhad-pašinu džamiju u Banjoj  Luci, koji se može okarakterisati kao teroristički, jer se radi o pucanju na jednu od najznačajnijih džamija na Balkanu, banjalučku Ferhadiju i to trećeg dana velikog muslimanskog praznika, Kurban-bajrama - saopćeno je iz ovog muftijstva.

Od nadležnih institucija očekuje da najozbiljnije pristupe ovom slučaju, te da izgrednike najoštrije sankcionišu.

-Pucanje na Ferhadiju ravno je pucanju na sve nas, jer je ona javno dobro muslimana i kulturno-istorijsko dobro svih građana. Zbog toga od svih relevantnih društveno-političkih faktora, posebno sa područja Republike Srpske, očekujemo javnu osudu ovog čina. Najiskrenije se nadamo da ovaj čin nije u vezi sa pokušajima zaoštravanja stanja i prije zvaničnog početka predizborne kampanje. Oni koji bi se eventualno upustili u jednu takvu avanturu trebali bi znati da će njihovi pokušaji biti uzaludni i unaprijed osuđeni na neuspjeh - poručili su iz Muftijstva banjalučkog.

U saopćenju podsjećaju da je u četvrtak, 23. augusta oko tri sata ujutro, Ferhad-pašina džamija u Banjoj Luci bila izložena činu koji se, s obzirom na vremenski kontekst i poruku koju šalje, može smatrati terorističkim činom.

Prema nezvaničnim saznanjima iz PU Banja Luka, nekoliko odraslih osoba u pripitom stanju pucalo je iz vatrenog oružja na Ferhadiju. Policija je privela izgrednike, utvrdila njihov identitet i trenutno radi na kvalifikaciji krivičnog djela.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pucnjava u Tuzli, počinioci uhapšeni

Naoružani čovjek ubio četiri osobe u pucnjavi na gruzijskoj pijaci

Turska uhapsila 25 osumnjičenih za pucnjavu u crkvi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'