Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 12:50 |

Salkić osudio napad na džamiju Ferhadija u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 24. augusta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić najoštrije je osudio napad na džamiju Ferhadija u Banjoj Luci.

Iz Salkićevog kabineta je saopćeno da je, prema informacijama iz Muftijstva banjalučkog, u četvrtak 23. augusta oko tri sata ujutro, nekoliko odraslih osoba pucalo iz vatrenog oružja u Ferhadiju. Policija je privela izgrednike i utvrdila njihov identitet.

- Primitivni napad na Ferhat-pašinu džamiju, koja je ponos muslimana u Bosni i Hercegovini i Evropi, te nacionalni spomenik naše domovine, na najveći muslimanski blagdan, posljedica je radikalne i separatističke politike vlasti u bh. entitetu RS. Ponovno pojavljivanje radikalnih elemenata koji napadaju najveće vrijednosti muslimana, ali i druga dešavanja i okolnosti koje su prethodile ovom napadu, pokazuju da je sve povezano i da je plod organizovanih aktivnosti koje provodi predsjednik entiteta, Vlada i NSRS - navodi Saklić.

Podsjeća "da je entitetski predsjednik nedavno pogrdno govorio o džamijama i ezanima, dok su Narodna skupština i Vlada poništile raniji izvještaj o genocidu u Srebrenici“.

- Ako se ima u vidu svakodnevno glorifikovanje i nagrađivanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda o genocidu, uz medijsku satanizaciju Bošnjaka od strane RTRS-a, onda je sasvim jasno šta je namjera. Zabluda je ovu radikalizaciju posmatrati kao predizbornu kampanju – smatra Salkić.

Navodi da je "istina da vlast u entitetu RS na čelu s Miloradom Dodikom želi potpuno radikaliziranje društva. S obzirom da nisu uspjeli radikalizirati Bošnjake sistemskom diskriminacijom, negiranjem bosanskog jezika, negiranjem zločina i genocida, oni će pribjeći metodama radikalizacije bosanskih pravoslavaca kroz svoje političko djelovanje".

Salkić je mišljenja da je vrijeme i da se međunarodna zajednica snažnije uključi, te izoluje sve one koji ugrožavaju mir i sigurnost. Istovremeno se nada da će građani prepoznati one koji im obećavaju nemoguće, skreću pažnju sa osnovnih životnih problema, te ih vode putem koji može imati velike posljedice.

- Pozivam Bošnjake da ostanu mirni i dostojanstveni, ali u isto vrijeme da budu svjesni okruženja u kojem živimo i radikalnih elemenata koji su prisutni u našem okruženju. Nadležne institucije treba da rade svoj posao i poduzmu mjere prema počiniocima, ali i prema onima koji u istupima podstiču na mržnju i netoleranciju – navodi Salkić.

Ističe da su pucanjem u Ferhadiju "povrijeđeni i svi čestiti Banjalučani, ali i svi civilizirani ljudi“.

- Zbog toga, očekujem da se svi svojim stavovima odrede jesu li na strani zla ili na strani evropskih i civilizacijskih vrijednosti kojima težimo - izjavio je potpredsjednik Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Salkić: Prijetnja Stevandića je iskazana namjera da prema meni djeluje montiranim istragom

Salkić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja dana entiteta RS

Salkić: Visoki predstavnik ne treba da u drugima traži izgovor i alibi za svoje nedjelovanje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu