Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 14:00 |

Pokret 'Odgovor': Zaštititi džamije i memorijale u RS-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković kazao je da je pucanj na Ferhadiju upozorenje, te da je potrebno da se sveta muslimanska mjesta - memorijali, džamije i mezarja stave pod direktnu zaštitu države i Državne agencije za istrage i zaštitu.

- Poseban status i kontrolu mjesta koja imaju direktnu vezu sa genocidom i zločinima RS-a poput obnovljenih džamija od Banje Luke do Trebinja, te memorijali i mezarja žrtava genocida i ratnih zločina, trebaju biti obuhvaćeni zaštitom SIPA-e na isti način kako se danas čuva Memorijalni centar Potočari - smatra Duraković, saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".

Ocijenio je da je za budućnost opstanka bošnjačkog naroda na tlu entiteta RS ključno osigurati zaštitu sakralnih objekata i njihov status izmjestiti iz poretka RS-a, osigurati ravnopravan pristup jeziku, vjeri i obrazovanju za djecu i buduće generacije, ostvariti garantovanu zastupljenost u predstavničkim tijelima na entitetskom i lokalnom nivou, te osigurati garantovane kvote za zapošljavanje nesrba u javnim institucijama i preduzećima.

- Konačno, nužno je kroz budžet osigurati da se izdvajaju posebna sredstva za kulturna, vjerska, prosvjetna i sportska društva koja okupljaju Bošnjake-povratnike. U godinama pred nama ćemo insistirati na osiguranju formiranja lokalne samouprave u mjestima poput Kozarca, Janje, Grapske, Vrbanjaca, Vrbanje, Konjević Polja - zaključio je Duraković, saopćeno je iz Pokreta "Odgovor".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lendo u posjeti Banja Luci: Ustav BiH je taj koji čuva državu BiH, samim tim i FBiH i RS

Ćamil Duraković osudio napad na povratnika Bahrudina Gušu u Višegrad

Duraković posjetio Pivića - ZDK spreman sistemski urediti pomoć povratnicima u RS

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu