Kultura     | 24.08.2018. 14:44 |

Teatarski performans 'Welcome' na Olimpijskom bazenu 'Otoka' 5. oktobra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Teatarski performans “Welcome” publika će imati priliku gledati na Olimpijskom bazenu "Otoka" u Sarajevu u okviru 58. Festivala MESS, 5. oktobra, saopćeno je danas iz Pres-službe MESS-a.

Radi se o performansu koji je nastao s ciljem da preispita naš intimni odnos pre­ma ljudskim sudbinama onih koje nazivamo izbjeglicama.

- Kontekst danas, u kojem govorimo o iz­bjeglicama znatno je izmijenjen u odnosu na 2015. O ljudskim sudbinama se više ne govori, već su ljudski životi postali instru­mentom globalne politike koji se koriste za promicanje partikularnih političkih interesa. Govori se o kvotama, o brojevima, o metrima bodljikave žice kojom se sretni ograđuju od onih manje sretnih. Ksenofobija, rasizam, fašizam bukte Evropom. “Welcome” koristi vodu kao medij. Voda olimpijskog bazena postaje projekciono platno, Sredozemno more, obala Grčke, oba­la Turske, kukuruzno polje, granica, postati će i evropskom metropolom, prugom, našim dvorištem, postate će Parizom, Berlinom, Hamburgom, Rimom, Istanbulom, Atenom, Alepom i Sarajevom - navodi se u saopćenju.

Selektor ove predstave Aleksandar Milosavljević, u svom obrazloženju navodi kako uprkos utisku da se predstava zasniva na ekstravaganciji, "jer se njena radnja dešava na/u olimpijskom bazenu, “Welcome” nimalo nije primer pukog pojednostavljenja zaodenutog prividom".

- Naprotiv, ovo scensko događanje mudro koristi scenski prostor i, u skladu sa osnovnim zamislima autora, kreativno ga preoblikuje i teatarskom igrom redefiniše, te bazen postaje metafora. A nju možemo dekodirati kao plodovu vodu – simbol jedine prave sigurnosti iz koje ljudsko biće direktno stupa u naizgled sređeni univerzum, a koji se u času može pretvoriti u haos, ili kao 'veliku vodu', okean iz koga nastaje život i čije beskrajno prostranstvo često doživljamo kao simbol slobode, no i opasnu zamku, a bazen možemo tumačiti i kao stajaću vodu, žabokrečinu koja umrtvljuje svaki život, osim onaj koji je u stanju da se, uprkos cijeni, svemu prilagodi - ističe Milosavljević.

Istovremeno, podsjeća kako se predstava bavi jednom od najčešćih tema koja danas preokupira teatre Bosne i Hercegovine, "dakle preispituje društvenu stvarnosti presudno obilježenu traumama rata s kraja prošlog veka, ali i dramatičnim posljedicama aktuelne globalizacije, no za razliku od ostalih produkcija, predstava Udruženja 'Kontakt' se ovom temom bavi kreirajući prostor scenske igre u kojem se sustiču i neprestano prepliću dvije muke – nekadašnja bosanskohercegovačka, iseljenička, emigrantska, s jedne, i imigrantska, izbjeglička, s druge strane".

- Suptilnost poigravanja scenskim prostorom, maestralnost glumaca koji u neobičnim uslovima, delikatno i nježno razigravaju ovu priču, kvaliteti su ove predstave zbog kojih je, smatram, treba prikazati na MESS-u - zaključio je Milosavljević.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

U srijedu drugo izdanje jednog od najvažnijih regionalnih turističkih foruma-Sarajevo Tourism Summit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu