Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 14:26 |

Potpisan ugovor o realizaciji projekta sanacije puta Cvilin-Kožetin

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. augusta (FENA) - Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković i načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac danas su potpisali ugovor o realizaciji projekta sanacije i asfaltiranja putne komunikacije Cvilin-Kožetin.

Projekt vrijedan 99.000 KM najvećim dijelom finansira Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica, a dio sredstava osigurala je i kantonalna Vlada.

Prema riječima premijera Okovića, potpisivanjem ugovora stekli su se uslovi za početak dugo očekivanog projekta koji je od velikog značaja posebno za stanovnike na desnoj obali Drine u općini Foča u Federaciji BiH. Sanaciju i asfaltiranje putne komunikacije Cvilin-Kožetin sa 70.000 KM finansirat će Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe, dok će Kantonalna vlada koja je aplicirala sa ovim projektom prema federalnoj vladi, izdvojiti 29.000 KM.

-To je projekt koji je duže vrijeme kandidovan od lokalne zajednice i stanovništva koje gravitira u tom dijelu općine. Drago mi je da smo ove aktivnosti uspjeli dovesti do same realizacije i vjerujem da će radovi koji će ubrzo početi, biti okončani do rane jeseni a podrazumijevaju sanaciju i asfaltiranje puta u dužini od jednog kilometra - kazao je premijer BPK Goražde.

U općini Foča u FBiH zadovoljni su što su viši nivoi vlasti prepoznali značaj ovog projekta na koji, kako ističu, stanovnici čekaju već godinama.

-Zahvaljujemo i kantonalnoj i Vladi Federacije na podršci ovom projektu koji je od velike važnosti posebno za stanovnike u tom dijelu općine. Na ovaj način stiču se i uslovi za bolje iskorištavanje turističkih potencijala, posebno rijeke Drine i vjerujem da ćemo u saradnji s Gradom Goražde nastaviti ovaj projekt, kako bi dvije lokalne zajednice bile povezane kvalitetnom putnom komunikacijom sve do naselja Osanica - kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

Podsjetio jed da je dosad asfaltirano oko tri km putne komunikacije na desnoj obali te da je preostalo još toliko kako bi naselja u tom dijelu bila povezana kvalitetnom putnom komunikacijom. Poslovi sanacije i asfaltiranja dionice Cvilin-Kožetin povjereni su goraždanskoj  firmi "Okac“ koja bi sa radovima trebala početi u narednih desetak dana.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom