Ekonomija     | 24.08.2018. 15:16 |

SSSBiH insistira na urgentnom riješavanju problema GIKIL-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom najnovijih dešavanja u GIKIL-u, u kojem insistira na hitnom riješavanju problema ove kompanije.

- Povodom najnovijih dešavanja u GIKIL-u gdje se zbog neinvestiranja u ekološku infrastrukturu od strane ove kompanije dovodi u pitanje oko 1.000 radnih mjesta, Savez samostalnih sindikata BiH kao krovna organizacija poziva Sindikat hemije i nemetala FBiH i Sindikat GIKIL-a da uzmu u obzir sve faktore te da se zauzmu za dugoročno i pravdeno rješenje situacije oko GIKIL-a a za dobrobit radnika i sredine u kojoj djeluje kompanija - navodi se u saopćenju.

SSSBiH upozorava da bi, eventualno, gašenje GIKIL-a imalo velike ekonomske posljedice na širu društvenu zajednicu, budući da GIKIL svojim poslovanjem obezbjeđuje oko 30 posto željezničkog saobraćaja i čini oko tri posto BDP-a.

Stoga, u SSSBiH smatraju da interes radnika, kao i interes sredine gdje se nalazi GIKIL treba biti na prvom mjestu i iznad svih politika.

- U tom smislu, ukoliko Sindikat hemije i nemetala FBiH ne može pomoći u rješavanju pitanja radinka GIKIL-a, Savez samostalnih sindikata BiH je spreman da se u okviru svojih mogućnosti i kapaciteta s kojim raspolaže uključi u ovu problematiku - ističu iz SSSBiH-a.

Savez samostalnih sindikata BiH, istovremeno, smatra "da prikrivanje informacija ili manipulisanje informacijama oko GIKIL-a neće riješiti ni zabrinutost radnika niti interes sredine, te da je potpuna transparentnost i Sindikata i drugih uključenih ključnih faktora izuzetno važna za održivo rješenje".

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

SSSBiH: Otvoreno pismo premijeru KS povodom istupa ministrice Hota-Muminović u Skupštini KS

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu