Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 15:24 |

Presuda za zločine u Rogatici 14. septembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. augusta (FENA) - Odbrana Zorana Ilića zatražila je u završnoj riječi oslobađajuću presudu za zločin počinjen u Rogatici 1992. godine, a Državni sud je izricanje presude zakazao za 14. septembar, saopćio je BIRN - Justice Report.

Braniteljica Nada Mandić zatražila je oslobađajuću presudu navodeći da Državno tužilaštvo nije ispunilo obećanje dato na početku ovog suđenja – da će dokazati da je Ilić počinio ono što mu se stavlja na teret.

Mandić je kazala da se radi o “unikatnom predmetu” zasnovanom na iskazu oštećene S-3.

- Oštećenoj je osoba koja ju je silovala rekla da se zove Zoran Ilić i ona na tome zasniva svoj iskaz, dok njena majka S-4 svoj iskaz temelji na kazivanju svoje kćeri. Ovi iskazi bez ijednog materijalnog dokaza koji ih potkrepljuje ne mogu biti dovoljni za donošenje osuđujuće presude - naglasila je Mandić.

Ilićeva odbrana je navela da su iskazi zaštićenih svjedokinja S-3 i S-4 kontradiktorni.

- Medicinska dokumentacija nedostaje, a S-3 navodi da se liječi od 1996. godine. Dalje, S-3 u tri kazivanja različito govori o Iliću, od toga da ga ne poznaje i da nikada nije ulazila u kafić koji je navodno bio u njegovom vlasništvu, pa da ga poznaje od prije rata, pa do toga da ga je jednom vidjela u bašti kafića i da joj je ostao upečatljiv. Optuženi nije ličnost s naslovnih strana niti je i po čemu karakterističan da bi se zapamtio po samo jednom viđenju u bašti kafića - kazala je Mandić.

Odbrana je zaključila da nije izveden nijedan vjerodostojan dokaz kojim bi se potvrdio iskaz oštećene, kao i da je savjest optuženog čista, a da je zločin posljednja stvar koju bi on želio opravdati.

Zoranu Iliću sudi se zajedno s Milisavom Ikonićem za silovanje žena bošnjačke nacionalnosti, koje su u junu i julu 1992., iz Srednjoškolskog centra i Crkvenog doma odvođene u stanove u Rogatici.

Prema optužnici, Ikonić je bio pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), a Ilić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).


 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo