Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 15:46 |

Plaćanje naknada samo za određene vrste otpada (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 24. augusta (FENA) - Prema usvojenim izmjenama i dopunama zakonske regulative, Zakona o upravljanju otpadom Federacije Bosne i Hercegovine, za onoga ko proizvodi ili uveze posebne vrste otpada, obavezno je plaćanje naknada za njegovo uklanjanje na propisan način.

Tu su svrstani ambalaža i ambalažni otpad, elektronski i elektronički otpad, gume, građevinski i drugi sličan otpad.

- Sada se plaćaju samo obaveze na ambalažu i ambalažni otpad, elektronski i elektronički, nažalost još nismo donijeli tu uredbu kojom se trebaju regulisati naplate svih drugih vrsta otpada - rekla je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Što se tiče tog otpada, navodi da postoje operateri sistema, proizvođači osnivaju određenu kompaniju koja naplaćuje naknade, kontaktira sakupljače i informira Ministarstvo o skladištenju otpada.

U Tuzlanskom kantonu najveći problem je nepostojanje regionalne eko deponije.

- Na području TK-a nemamo zadovoljavajući način upravljanja otpadom jer još nije izgrađena regionalna deponija kako je predviđeno prema zakonu i planu upravljanja otpadom - istakao je pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK Goran Mišić.

Prema najavama iz kantonalnog ministarstva u Živinicama će iduće godine početi gradnja regionalne eko deponije za tri općine Živinice, Banovići i Kladanj. Firma za upravljanje novom deponijom je osnovana. Potrebno je još privući sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj. Do stvaranja bitnih preduslova za pravilno odlaganje otpada svoje odrađuje kaznena politika.

- Novim zakonskim rješenjem pojačali smo kaznenu politiku, kazne su rigorozne za onog ko ne uplaćuje naknadu - navela je Đapo.

Prema riječima ministrice, trend u Evropi, ali i šire su inicijative za obustavu proizvodnje plastike pa su čak i neki renomirani restoranski lanci prestali koristiti plastične slamke.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2083

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Z_twkGBmCX1HJvCA_b_Jb9f4qAIpCBH6?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počinje isplata januarskih naknada po osnovu zaštite porodice s djecom u Kantonu Sarajevo

Livno: Povećane jednokratne naknade za novorođenu djecu

ŽZH: Povećane novačene naknade razvojačenim braniteljima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo