Bosna i Hercegovina     | 24.08.2018. 15:52 |

Nakon višemjesečne pauze zasjeda Skupština BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. augusta (FENA) - Nakon višemjesečne pauze jutros je počela 32. redovna sjednica Skupštine BPK Goražde. Iako je kolegij Skupštine prethodno utvrdio dnevni red od 33 tačke, na samoj sjednici predloženo je dodatnih pet tačaka, te je na usaglašavanje dnevnog reda, uz brojne pauze, potrošeno četiri sata.

Razmatranje predloženih tačaka poslanici su započeli nešto poslije 14 sati razmatranjem amandmana na Ustav BPK Goražde.

Skupština BPK Goražde jednoglasno je usvojila zaključak kojim se utvrđuje Nacrt amandmana na Ustav BPK Goražde i upućuje u javnu raspravu koju u roku od 90 dana treba provesti ministarstvo za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK u saradnji s ustavnom i zakonodavno-pravnom komisijom Skupštine BPK Goražde.

Poslanici su razmatrali i Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima BPK Goražde čiji je predlagač poslanik Suad Došlo (SDP). Prema njegovom obrazloženju, svrha izmjena odnosi se na depolitizaciju policijskih službenika koji, po ocjeni Došle, ne bi trebali biti politički aktivni. Nakon rasprave u okviru koje su se poslanicima obratili i predstavnici OHR-a, prešlo se na glasanje kojim ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Došlo je izrazio sumnju u glasanje tražeći pojedinačno izjašnjavanje koje je na zahtjev još nekoliko poslanika ponovljeno u tri navrata, međutim ishod glasanja nije se promijenio. 

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o policijskim službenicima čiji je predlagač Vlada BPK, a obimnim dnevnim redom današnje sjednice predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sudskim taksama, Nacrt zakona o unapređenju lokalnog poslovanja BPK kao i niz odluka. Poslanici će, pored ostalog,  razmatrati i Prijedlog strategije  razvoja poljoprivrede za period 2018.-2022. godina te izvještaje o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2017.godinu kao i izvještaji o radu i i izvršenju finansijskih planova javnih ustanova za prošlu godinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

U BPK Goražde u toku prijave za upis djece u školu

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta