Stranačke aktivnosti     | 24.08.2018. 18:37 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

 

Iako ganuti brigom SDP-a o njihovom uslovljenom kandidatu za člana Predsjedništva BiH, koji je između kandidature i izbacivanja iz stranke izabrao ovo prvo, sa žaljenjem napominjemo da iz te stranke nisu naveli na kakve konkretne „iznesene neistine“ na račun SDP-a i Denisa Bećirovića aludiraju.

Potpuno propadanje BiH, o kojem SDP govori, zaustavili su građani ove zemlje izbacivanjem te stranke iz vlasti na prošlim Općim izborima te davanjem povjerenja SDA-u, čime su konačno otkočeni procesi koje vlast predvođena SDP-om nije znala ili nije željela pokrenuti, ali i zaustavljeni retrogradni procesi koji su Bosni i Hercegovini nanijeli nenadoknadivu štetu.

Istina je da se SDA nije libila sjesti za isti sto sa SDP-ovim koalicionim partnerom Miloradom Dodikom ali samo onda kada je to bilo zarad interesa države i rješavanja ključnog koraka na njenom evropskom putu, Mehanizma koordinacije, koji SDP nije bio sposoban da riješi tokom cijelog mandata od 2010. do 2014. Upravo zahvaljujući tom Mehanizmu koordinacije, koji je u potpunosti ispoštovao sve ustavne nadležnosti države, ali i svih nižih nivoa vlasti, Bosna i Hercegovina je uspjela da jednim glasom odgovori na Upitnik Evropske komisije i tako ispuni ključni preduslov za dobijanje kandidatskog statusa.

Za razliku od SDA, SDP je sa Miloradom Dodikom sjedao za isti stol isključivo onda kada su lični interesi čelnika te stranke u pitanju.

Upravo zbog dogovora sa svojim partnerima iz SNSD-a, SDP je Miloradu Dodiku, prihvatanjem Zakona o prebivalištu u zamjenu za nekoliko pozicija u vlasti, isporučio Srebrenicu i izdao sve protjerane Bošnjake sa prostora entiteta RS. Tim je Zakonom, kojeg su bratski izglasali SNSD i SDP, u Srebrenici za načelnika, kako sami ističu, izabran čovjek koji negira genocid. S tim u vezi bi bilo prikladno da iz SDP-a objasne povratnicima u entitet RS zašto su njihove sudbine bile manje važne u odnosu na poziciju Denisa Bećirovića u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Umjesto što zamjeraju Bakiru Izetbegoviću što je jednim sastankom sa Miloradom Dodikom riješio pitanje koje SDP-ova vlast nije uspijevala riješiti i zbog čega je Bosna i Hercegovina godinama stagnirala na svom evropskom putu, predsjednik te stranke bi javnosti trebao objasniti zašto je u novembru prošle godine otputovao na noge Miloradu Dodiku u Banju Luku i tajno se sastao sa njim.

Bilo bi poželjno da SDP građanima objasni i zašto su pristali na zahtjeve Milorada Dodika za smanjenjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 78 miliona KM u korist entiteta, čime je, između ostalog, ograničena mogućnost modernizacije Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Usput bi građanima Bosne i Hercegovine iz SDP-a konačno mogli ponuditi objašnjenje za sporazume potpisane sa Miloradom Dodikom, kojima se u potpunosti podriva nezavisnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini i finansijski oštećuje Federacija Bosne i Hercegovine u korist entiteta RS, ili sporazume potpisane sa Draganom Čovićem, kojim bi se teritorij Federacije Bosne i Hercegovine trajno podijelio na etničke izborne jedinice.

Građanima Bosne i Hercegovine bi trebalo ponuditi i objašnjenje zašto su, sklapanjem ugovora sa Vukom Hamovićem u Srbiji, oštetili energetski sektor i državu Bosnu i Hercegovinu za nekoliko miliona KM ili zašto su građane Federacije Bosne i Hercegovine oštetili dogovorom o raspodjeli sredstava Elektroprenosa.

Umjesto jeftinih populističkih parola, SDP-u bi bilo bolje da gradjanima takodjer odgovori kako su kadrovi SDP-a, među kojima i rođeni brat predsjednika te stranke koji je imenovan na šefovsku poziciju u javnom preduzeću dok je predsjednik „bio u toaletu“, potrošili novac koji im je SDA obezbijedila za izgradnju putne infrastrukture, dodatno se zadužili i državu Bosnu i Hercegovinu obavezali na povećanje akciza na gorivo.

Sve što je SDP uspio uraditi za vrijeme svoje vladavine jeste potrošiti novac koji joj je SDA obezbijedila, zadužiti se dodatno, isporučiti Miloradu Dodiku sve što se isporučiti moglo i popuniti kriminalne dosjeee svojih istaknutih zvaničnika, zbog čega se i danas vode istrage i procesi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

SDA

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'