Kultura     | 25.08.2018. 09:57 |

Film Mirka Pivčevića 'Putevima duhana' prikazan trećeg dana MFF-a

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 25. kolovoza (FENA) -  Treći dan Mediteran Film Festivala (MFF) u Širokom Brijegu, u okviru Off- programa, prikazan je dokumentarni film "Putevima duhana" redatelja Mirka Pivčevića.

 Film govori o duvandžijama, krijumčarima duhana iz Hercegovine i srednje Bosne. Osim izjava preživjelih svjedoka, film sadrži i igrane scene snimljene na Raduši, Vranu, Čvrsnici i Makljenu.

 Pivčević je rekao da su pokušali prikazati kako su "naši ljudi preživljavali proizvodeći i prodajući duhan".

- Planine, doline, jezera i putevi srednje Bosne i Hercegovine na kojima se ovaj dokumentarac događa su toliko surove i lijepe da su u startu već odlična inspiracija za snimanje - rekao je novinarima Pivčević, istaknuvši kako iznimno cijeni rad Josipa Mlakića, scenariste ovog filma, te da je užitak surađivati s njim.

Film ''Putevi duhana'' napravljen je u koprodukciji produkcijskih kuća Scena, Olimp i Kadar.

Uz Pivčevićev film, u sklopu programa 'Domaći autori' prikazan je i film Nevia Marasovića 'Comic Sans', koji govori o odnosu oca i sina.

Zbog kiše, program u konkurenciji, koji je bio predviđen za petak, bit će prikazan u subotu u 13 sati u Gradskoj knjižnici.
 
U programu u konkurenciji prikazat će se dokumentarci iz Izraela ''Nevjerojatni dućan'' redatelja Tomera Lahmya, Alona Markovitza i Avnera Azulaya te ''Njenim stopama'' redatelja Rana Abu Fraiha. U život Sjeverne Koreje publika će zaviriti kroz film ''90 sekundi u Sjevernoj Koreji'' Ranka Paukovića.

Prikazat će se i ''Druga strana svega'' Mile Turajlić, egipatski film ''Egzil'' Medhata Mageda, ''Ispucavanje'' redatelja Felixa Colomera, ''La rambla te noći'', redatelja Isaaca R. Folgarolasa i Tànit Fernández, te ''Prije nego moja stopala dodirnu tlo'' izraelske redateljice Daphni Leef, najavili su organizatori.

U konkurenciji MFF-a, koji će trajati do 25. kolovoza, deset dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor ''Grand Prix – Jack Daniel's'', a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova se natječe za MFF Projektor ''Best Short''. Najbolji film birat će i publika online glasovanjem, a taj film čeka nagrada MFF projektor ''Audience Award''. 

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i Američko veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.


 

 

 

 

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Film 'Stigme' Zdenka Jurilja otvara 24. Mediteran Film Festival

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu