Bosna i Hercegovina     | 25.08.2018. 12:04 |

Crveni križ ZHŽ-a u sedam mjeseci prikupio 683 doze krvi

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 25. kolovoza (FENA) - U prvih sedam mjeseci ove godine Crveni križ u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u akcijama darivanja krvi prikupio je 683 doze te dragocjene tekućine-  rekao je u razgovoru za Fenu predsjednik Crvenog križa ZHŽ-a Josip Zelenika.

Dodao je kako je rganizacija Crvenog križa ZHŽ-a dosta aktivna te da se velika pozornost posvećuje animiranju mladih ljudi.

Zelenika je kazao kako je u ožujku izabran za predsjednika Crvenog križa ZHŽ-a te da je na početku mandata započeo sveobuhvatni proces reforme unutar te organizacije.

- U ožujku sam izabran za predsjednika Crvenog križa ZHŽ-a i zajedno s novim sazivom Predsjedništva započeo sam sveobuhvatni proces reforme. Krenuli smo s programom promocije svih akcija darivanja krvi i za sada mogu reći kako sam više nego zadovoljan s provođenjem dogovorenih programa - rekao je Zelenika.

Pokrenuli su, kako je kazao, i inicijativu da se poštuje pravo svih radnika koji su darivatelji krvi na najmanje jedan slobodan dan, tj. dan plaćenog odsustva.

Istaknuo je da je pravo radnika na slobodan dan nakon što daruju krv jamčeno i Zakonom o radu FBiH, ali da mnogi poslodavci to pravo ne poštuju.

Angažman u Crvenom križu, kaže Zelenika, zahtjeva dosta osobnog vremena, posebno jer uz funkciju predsjednika Crvenog križa ZHŽ-a obavlja i poslove tajnika jer je organizacija financijski limitirana.

Naglasio je i da Crveni križ nije korisnik proračunskih sredstava te da im to otežava provođenje programa poput kućne njege ili uspostave Službe za zaštitu i spašavanje.

Jedna od najvećih aktivnosti Crvenog križa su, kako je dodao, akcije darivanja krvi, ali i rad s volonterima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

- Crveni križ pridaje veliku pažnju darivateljima krvi, kao i volonterima i djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. Primjerice, višestruki darivatelji krvi se nagrađuju prigodnim poklonima, a darivatelj s deset darivanja i više ostvaruje pravo na tzv. 'markicu zdravstvenog osiguranja', odnosno oslobođen je plaćanja participacije - rekao je Zelenika. 

Istaknuo je da su ljudi prepoznali važnost darivanja krvi te da je u toj oblasti Crveni križ u ZHŽ-u izuzetno aktivan.

- Naša zajednica je jedna od najaktivnijih u BiH kada je riječ o darivanju krvi i tu je zabilježen uzlazni trend. Posebno me raduje da mladi već s 18 godina stječu naviku darivanja krvi, a to govori o mentalnom zdravlju društva - zaključio je Zelenika.

Uz sve navedeno, važna aktivnost kojom se Crveni križ bavi jeste i pomaganje starijim i nemoćnim osobama te podizanje svijesti mladih o potrebi pomaganja socijalno ugroženima.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

U Vladi HNŽ-a održana akcija darivanja krvi

Akcija darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

U Vladi ŽZH razgovarano o budućoj suradnji sa županijama iz RH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo