Bosna i Hercegovina     | 25.08.2018. 13:01 |

Školska godina u BPK-u Goražde počinje 3. septembra

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 25. augusta (FENA) - Nova školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde počinje 3. septembra – potvrđeno je Feni u kantonalnom ministarstvu obrazovanja.

Amira Borovac, stručna savjetnica za predškolsko i osnovno obrazovanje ističe da se, u skladu s propisima koji regulišu oblast obrazovanja, obavljaju posljednje pripreme za početak i samu realizaciju nove školske godine.

- Donijeli smo i Školski kalendar za sve osnovne i srednje škole u BPK-u, gdje će naredna školska godina trajati do 12. juna naredne godine. Naravno djeca će, uz ostalo, imati zimski u januaru te proljetni raspust od 1. do 5. aprila – pojašnjava Borovac.

Po njenim riječima, pravo na besplatne udžbenike ove godine imat će samo određena kategorija učenika, a olakšavajuća okolnost za roditelje i učenike  je da se mogu koristiti prošlogodišnji udžbenici.

- Svi udžbenici koji su se koristili u prošloj, važe i za ovu školsku godinu i na području cijelog kantona koriste se isti udžbenici. Djeci su na raspolaganju i oni kojima raspolažu školske biblioteke. Besplatne nove udžbenike, uz podršku federalnog ministarstva obrazovanja, obezbjedit ćemo samo za 70 učenika petih razreda iz socijalno ugroženih porodica – precizirala je Borovac.

U ministarstvu obrazovanja BPK-a Goražde napominju da su udžbenici za prvi razred poluprogramirani te da uz udžbenik nije neophodno imati i radne sveske, a one po uputstvu ministarstva, nisu obavezne ni za veće razrede. Roditeljima se sugeriše da ne kupuju ni sveske sa debelim koricama, kako bi se učenicima olakšala težina đačke torbe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prijem i nagrade za košarkaše Radničkog i rukometašice Goražda povodom plasmana u PLBiH

U BPK Goražde u toku prijave za upis djece u školu

Skupština BPK Goražde zasjeda 29.aprila

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu