Ekonomija     | 25.08.2018. 15:59 |

Usporena dinamika modernizacije puta Osanica – Ilovača

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. augusta (FENA) – Radovi na izgradnji i modernizaciji putne komunikacije Osanica – Ilovača (Grad Goražde) ne teku planiranom dinamikom, prije svega zbog specifičnosti terena – tvrdi Muhamed Ramović gradonačelnik Goražda.

Pp njegovim riječima, produžen je rok izvođenja radova koji su povjereni firmi „Goraždeputevi“, i trenutno se ne može precizirati kada će oni biti i okončani.

Gradonačelnik tvrdi da je veći dio posla urađen i da su riješena imovinsko-pravna pitanja.

- Ima određenih momenata gdje kasnimo s izvođenjem radova, razlog tome su nepristupačan teren, stjenovita podloga i brdoviti predjeli, sve to na određeni način produžava rok izvođenja radova. Trenutno smo došli do dionice „Dedova voda“ što znači da se uskoro dolazi do mosta na Osanici. Većina pripremnih poslova je urađena, ne možemo tačno precizirati kada će radovi biti završeni, ali vidimo da radovi napreduju određenom dinamikom i ovdje i u naselju Berič – kazao je Ramović obilazeći pomenutu dionicu.

Naglasio je da je najbitniji kvalitet radova i da se sve radi u skladu s projektom, uz napomenu da će se po prvi put u tom dijelu Grada Goražda nalaziti dvosmjerna saobraćajnica koja će mnogo značiti za veliki broj stanovnika koji žive na tom području.

- Vrijednost projekta je 2.800.000 KM, urađeno je oko 70 posto radova i očekujemo da će se preostali završiti do početka zime. Postojali su problemi oko imovinsko-pravnih odnosa koje smo uspjeli riješiti zahvaljujući građanima, prije svega njihovom doprinosu, tako da mogu istaći da smo naišli na razumijevanje i odgovornost građana prema društvenoj zajednici. Važno je da nema zastoja kako na ovoj dionici tako i na dionici Mravinjac-Berič – kazao je gradonačelnik Goražda.

Izgradnja putnog pravca Osanica-Ilovača jedan je od četiri projekta koji se implementiraju kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Uporedo su u toku i radovi na izgradnji putnog pravca Mravinjac – Berič te izgradnji mosta u naselju Vitkovići. Pri kraju je i projekat rekonstrukcije sekundarne vodovodne mreže u gradskom dijelu Goražda.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'