Kultura     | 26.08.2018. 09:48 |

Grand Prix 19. MFF-a filmu 'Druga strana svega'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 26. kolovoza (FENA) -  Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarac na 19. po redu Mediteran Film Festivalu pripao je filmu 'Druga stana svega' Mile Turajlić.

Redateljica donosi kroniku nekoliko generacija jedne obitelji u Srbiji koje prerastaju u portret aktivistice u vrijeme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.  

Kroz intimni razgovor s majkom o ovom političkom rascjepu Turajlić trasira priču o podijeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti.

''Višeslojna je to priča koja preko snažnog glavnog lika autoričine majke subjektivno i objektivno pripovijeda o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne zemlje'', istaknuli su članovi žirija u dugometražnoj kategoriji Ines Tanović, Vanesa Fernandez Guerra i Nevio Marasović.  

Najboljim kratkim dokumentarcem proglašen je film 'Borba s bikovima', redatelja Jaimea Alekosa. Sniman u Španjolskoj tijekom tri godine, film prikazuje jedinstven pogled na borbu s bikovima te posljedice za životinje koje ulaze u arenu, suosjećajući s njima kroz izraze lica, govor tijela i reakcije.  

Žiri u kratkometražnoj konkurenciji, koji su činili Simon Panay, Mirko Pivčević i Dragan Komadina, naveo je kako se ''dokumentarnom filmu 'Borba s bikovima' dodjeljuje glavna nagrada zbog njegove snažne i emocionalne poruke o okrutnosti ljudske prirode''.  

U dugometražnoj konkurenciji dodijeljena su i dva posebna priznanja. Film 'Poziv', redatelja Enrica Maista, po odluci članova žirija ''odličan je voajerski uvid u ljudsku psihologiju i granice morala u trenutku kada su akteri stavljeni u nezavidan položaj mimo svoje volje''.  

Posebno priznanje pripalo je i filmu 'U sjeni', redateljice Nade Mezni Hafaiedh jer je, kako navode, ''snažan, dirljiv i filmični uvid u svakodnevni život i probleme s kojima se LGBT subkultura suočava u svojoj muslimanskoj državi''.

Dva posebna priznanja dodijeljena su i u kratkometražnoj konkurenciji. Filmu 'La Rambla te noći', redatelja Isaaca Folgarolasa i Tànit Fernández žiri je dodijelio posebno priznanje ''zbog jednostavnog i moćnog koncepta, antropološkog pristupa ljudima koji reagiraju na teroristički napad, ponekad znatiželjni, ponekad besramni, a ponekad i bezosjećajni''.

Drugo posebno priznanje pripalo je filmu 'Zbog soli', redatelja Cardosa Basteira, za  ''njegovu slikovitu ljepotu, posebnu atmosferu stvorenu, jake umjetničke namjere i originalnu ideju da prilikom montaže ne izbjegavaju prisutnost filmske ekipe na setu''.

Treća nagrada, odnosno nagrada koju dodjeljuje publika, pripala je dokumentarcu  'Prvi sloj', španjolskog redatelja Venture Duvalla, koji je imao najviše glasova publike. Jedinstvenim projektom, kojeg je festival ostvario u suradnji s generalnim pokroviteljem HT Eronetom, posjetitelji su putem online aplikacije glasovali i birali svoj omiljeni film. Najsretniji kritičar, koji je izvučen nasumičnim odabirom, jeste Ivan Kraljević koji je nagrađen mobitelom Sony Xperia XZ 2.

Na 19. Mediteran Film Festivalu, koji se od 22. do 25. kolovoza održao u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji.

Inače, na festivalu su kroz osam programa prikazana 42 filma te je održana i MFF radionica rezultat koje je bio kratki film 'Moja sućut'.

Generalni pokrovitelj Mediteran Film Festivala je HT Eronet, a festival su podržali i Američko veleposlanstvo u BiH te Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, saopćeno je iz MFF-a.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Film 'Stigme' Zdenka Jurilja otvara 24. Mediteran Film Festival

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo