Stranačke aktivnosti     | 26.08.2018. 09:21 |

Saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije

FENA Saopćenje

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović stao je u zaštitu odluke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH o zabrani ulaska ruskom borcu na stranim ratištima Zaharu Prilepinu.

Džaferović je oštro osudio napade člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS Mladena Ivanića i predsjednika entiteta RS Milorada Dodika na OSA-u. Te napade je ocijenio neprimjerenim, neutemeljenim i neodgovornim, ističući da unose osjećaj nesigurnosti i potkopavaju rad sigurnosnih institucija čija je zakonska zadaća zaštita sigurnosti države i građana BiH.

“OSA je u slučaju Prilepin postupila u skladu sa svojom zakonskim obavezom i zadaćom da zaštiti sigurnost BiH u ovakvim slučajevima. Što se tiče osobe kojoj je zabranjen ulazak, ukoliko je zaista riječ o književniku, kako se on predstavlja i kako ga nastoje predstaviti, kazao bih samo da književnici s dobrim namjerama u druge zemlje idu sa knjigama i plemenitim mislima, a ne sa puškama i vojnim uniformama, kako je taj gospodin činio u Ukrajini, što je i javno dokumentovano”, poručio je Džaferović.

Džaferović je dodao da institucije zadužene za sigurnost BiH i njenih građana imaju posebnu odgovornost u ovom periodu, s obzirom da pojedini neodgovorni političari neprestano šire strah, prijetnje, mržnju i stvaraju osjećaj krize.

“Imamo posla sa neodgovornim političarima koji nisu svjesni težine i opasnosti koju nosi svaka izgovorena riječ, ili pak, što je još gore, svjesno i namjerno izgovaraju teške i opasne riječi. Naivni su oni koji tvrde da se ovdje radi samo o predizbornoj kampanji. Naprotiv, ovdje se radi o ideologiji zla čiji je krajnji cilj destrukcija BiH i svega što ona jeste i što ona simbolizira. Reakcija Milorada Dodika u ovom slučaju pokazuje da su politici koju on vodi najveći problem institucije BiH koje funkcionišu, dobro rade svoj posao i efikasno izvršavaju svoje zakonske obaveze. Ali neka Dodik dobro zna, bez obzira sviđalo se to ili ne njemu i bilo kojem drugom političaru, institucije BiH, poput OSA-e, će nastaviti raditi svoj posao i izvršavati zakonske zadaće zato jer je to u najboljem interesu svih građana ove zemlje”, kazao je Džaferović.

Džaferović se osvrnuo i na opću sigurnosnu situaciju u BiH, kazavši da je ona ozbiljna i da se dodatno usložnjava uslijed povećane aktivnosti destruktivnih sila i politika koje nasrću na našu državu iznutra i izvana, što zahtijeva brz i odlučan odgovor sigurnosnih agencija BiH.

“Određene aktivnosti, poput ovog pokušaja dovođenja boraca sa ukrajinskog ratišta, praćene sveobuhvatnom kampanjom hibridnih napada, predstavljaju vrlo ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za BiH, kojoj se sigurnosne agencije moraju suprotstaviti brzo i odlučno, koristeći sva raspoloživa sredstva, metode i kapacitete, djelujući u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima BiH.”, zaključio je Džaferović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

SDA

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana