Bosna i Hercegovina     | 26.08.2018. 12:48 |

BPK Goražde dobit će Monografiju 'Goražde 1992. – 1995. godina'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26.augusta (FENA) – Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde  prvi put dobit će vrijednu naučnu publikaciju koja će trajno svjedočiti o ratnim dešavanjima u ovom dijelu BiH.

Premijer BPK Goražde Emir Oković potvrdio je Feni da su intenzivirane aktivnosti na izradi monografije „Goražde 1992.-1995.“ koja bi, po njegovim riječima, u najboljem slučaju trebala biti završena krajem naredne godine.  Uz Vladu BPK i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, izradu Monografije podržat će i Federalno ministarstvo za boračka pitanja.

Oković naglašava da na izradi Monografije vrijedno radi naučno-istraživački tim Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu (UNSA) uz podršku Organizacionog odbora za izradu monografije koji je formirala i kantonalna vlada. Do finalne izrade ove naučne publikacije, predstoji još mnogo posla koji podrazumijeva prikupljanje svih relevantnih podataka kako bi se obezbjedila važna historijska građa o ratnim dešavanjima na području istočne Bosne i doprinijelo objektivizaciji saznanja iz tog perioda.

- Do sada je izrađena baza podataka kada govorimo o arhivama zdravstvenih ustanova iz perioda '92.-'95. godina, a u toku je prikupljanje analitičkih podataka i onih kojima raspolažu komunalna preduzeća i vjerske zajednice, što bi trebalo biti završeno do kraja ove godine, kako bi se već u narednoj krenulo sa sistematiziranjem tih podataka i njihovom naučnom obradom – pojašnjava Oković, uz napomenu da je Institut u smislu prikupljanja arhivske građe, aktivnosti proširio i van BPK Goražde.

Okovć misli da će to  biti jedan pravi proizvod koji će biti potpuna naučna i objektivna slika svega što se dešavalo u ratnom periodu na tim prostorima. 

- Smatram da Monografija ne može biti završena prije kraja sljedeće godine jer to zaslužuje ozbiljan i kompletan pristup“ – ocjenjuje premijer BPK Goražde.

Koordinator projektnih aktivnosti na izradi Monografije „Goražde  1992. -1995. godina“ viši stručni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muamer Džananović potvrdio je da se radi o sveobuhvatnoj analizi svih bitnih događaja koji se tiču historijskog kontinuiteta zločina na ovom prostoru koji su kulminaciju doživjeli u periodu 1992. – 1995. godine.

S bzirom na vremensku distancu s koje se istražuju pojedini događaji, Džananović ističe da to dodatno otežava posao, što zahtjeva i dodatno vrijeme, kako bi se određeni podaci provjerili kroz nekoliko izvora.

- Ne sumnjam da će biti ispunjen konačni cilj, a to je prezentiranje istine o događajima u ovom dijelu BiH zasnovane na objektivnim činjenicama i naučnim temeljima. Monografija će obuhvatiti kompletnu priču o barbarskoj opsadi, zločinima i herojskoj odbrani Goražda, uz predstavljanje identiteta poginulih i ubijenih žrtava ovog grada  – ističe Džananović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo