Sport     | 26.08.2018. 16:23 |

Završeno međunarodno finale Sportskih igara mladih u Splitu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Svečanom ceremonijom na splitskoj rivi završeno je međunarodno finale 22. Plazma Sportskih igara mladih na kojem su BiH predstavljali pobjednici državne završnice Igara u BiH.

Mali bh. reprezentativci kući su ponijeli pet zlatnih, šest srebrenih i četiri bronzane medalje te u ukupnom zbiru osvojili treće mjesto.

Grad Split već mjesec dana živi u znaku sporta i Sportskih igara mladih, a kruna svega je 1.100 malih sportskih amaterskih prvaka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su zajedno proslavili još jednu uspješno sezonu Igara na prepunoj splitskoj rivi na ceremoniji zatvaranja.

Sportske igre mladih najveća su sportska amaterska manifestacija u Evropi koja djeci omogućava da se, potpuno besplatno, takmiče u nogometu, košarci, atletici, šahu, tenisu, stonom tenisu, rukometu, odbojci, odbojci na pijesku te igri između dvije vatre.

U 2018. godini Igre su na nivou regije organizovale takmičenja u više od 220 gradova i mjesta u regiji i okupili više od 170.000 učesnika, te ovim brojkama oborile sve dosadašnje rekorde. Snaga Igara su upravo njeni učesnici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milion i pet stotina sportista koji su za vrijeme postojanja Igara osjetile što su to sport, druženje i zabava.

Podršku Sportskim igrama mladih na Rivi došli su pružiti mnogobrojni poznati sportisti i osobe iz javnog i poslovnog života regije, a uz selektora Hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatka Dalića, našla su se i dva bivša selektora - Slaven Bilić i Igor Štimac.

''Podatak da ova manifestacija okuplja 170.000 djece samo govori kako sport treba prave ljude. Svaka čast organizatorima i djeci koja se bore za medalje bez ikakvih incidenata ili problema'',  istakao je Dalić.

Veliki nteres publike i prisutnih, uz Zlatka Dalića, izazvao je dolazak sportske veličine i najdugovječnijeg ambasadora Sportskih igara mladih - Predraga Mijatovića.

''Ovo je stvarno nevjerovatan projekt, ove godine učestvovalo je 170.000 djece, a moj zadatak kao ambasadora je da ih podržim koliko mogu i svojim dolaskom kad god sam u mogućnosti. Ovakve pozitivne projekte treba gajiti, jer djecu treba usmjeriti prema sportu'', istakao je ambasador Sportskih igara mladih, Predrag Mijatović.

Putem video linka, malim sportistima, svoju podršku iz Madrida uputio je i najbolji nogometaš svjetskog prvenstva Luka Modrić, a sudionike iz cijele regije pozdravili su i Nemanja Matić i Miralem Pjanić.

Kako se na Sportskim Igrama mladih sve vrti oko sporta i propagiranja sportskog načina života, ni zatvaranje nije moglo proći bez malo takmičarskog duha. U tradicionalnoj sportskoj vještini - potezanju konopca okušali su se predstavnici ekipa Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a kako bi sve prošlo, kao i uvijek u regularnim uvjetima i fer pleju, u ulozi posebnog suca našao se Enis Bešlagić, proslavljeni glumac i veliki prijatelj Sportskih igara mladih.

''Predivno mi je da sport okupi mlade s ovih prostora, to su neke nove generacije koje dolaze, koje su rasterećene prošlošću. Predivno je da ta priča dolazi iz Splita i nadam se da će postati svjetska priča'', izjavio je Enis Bešlagić.

 Prisutnima na splitskoj rivi obratio se i predsjednik Organizacionog odbora Igara u Hrvatskoj,  Zdravko Marić.

''Ovo su nam rekordne igre, djeca se prijavljuju svake godine u još većem broju što je nama najveća satisfakcija, prekrasno je vidjeti na rivi djecu iz sve tri zemlje, u finalima kako aplaudiraju i kako se vesele u duhu fer pleja. To je i povod zašto su igre osnovane i trudit ćemo se u novoj sezoni biti još bolji'', istakao je Marić.

 Velika ceremonija zatvaranja međunarodnog finala 22. Plazma Sportskih igara mladih završila je spektakularnim vatrometom i nastavkom druženja djece iz cijele regije na splitskoj rivi, saopćili su organizatori.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ubojica mladog Splićanina ozlijeđen u zatvoru

Karl-Heinz Rummenigge proglašen ambasadorom Sportskih igara mladih

Počeli radovi na izgradnji tunela Kozjak i novog ulaza u Split

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo