Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 09:28 |

Iz parlamenta i Vlade RS-a osuđuju napad na novinara BN televizije

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. augusta (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio fizički napad na novinara Vladimira Kovačevića te zatražio od policijskih i tužilačkih institucija da hitno otkriju počinioce i motive. 

-Sloboda medija i izražavanja temelj je svake demokratije. U RS je ta sloboda garantovana Ustavom i svim drugim zakonskim aktima - naveo je Čubrilović.

Očekuje da policija hitno identifikuje napadače i motive napada na novinara Kovačevića, koji je i skupštinski izvještač RTV BN.

-Ovakvi napadi apsolutno su neprihvatljivi i institucije moraju brzom reakcijom da pošalju poruku da se nasilje nad građanima RS-a neće tolerisati i da će počinioci biti brzo i adekvatno sankcionisani - istakao je Čubrilović u pisanoj izjavi.

I Vlada RS-a najoštrije osuđuje fizički napad na novinara Kovačevića.

-Slobodno novinarstvo je jedna od najvažnijih tekovina demokratskih društava, stoga sinoćnji napad i ugrožavanje lične bezbjednosti novinara smatramo napadom na ustavom zagarantovanu slobodu misli i opredjeljenja, te javnog izražavanja mišljenja – saopćeno je iz entitetske vlade.

I oni od nadležnih institucija očekuju da ovaj slučaj u najkraćem roku rasvijetle, te počinioce privedu pravdi, što je ranije zatražio i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

U znak protesta, nakon što je pretučen njihov novinar Vladimir Kovačević, BN televizija je jutros počela jutarnji Dnevnik i Vijesti zatamnjenim ekranom na kojem je bio natpis: "Otvoreni protest zbog napada na novinara BN TV. Tražimo od MUP-a RS-a da otkrije napadače".

Kovačević je sinoć objavio na društvenoj mreži da su ga u naselju Obilićevo u Banjoj Luci brutalno pretukla dvojica nepoznatih mladića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Na Kosovu dvije žene ubijene u roku od pet dana

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu