Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 10:09 |

Sutra o zahtjevu opozicije za posebnu sjednicu NSRS-a o slučaju Dragičević

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27. augusta (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za sutra skupštinski kolegij, koji bi trebalo da utvrdi dnevni red i termin održavanja 30. posebne sjednice parlamenta u vezi s "slučajem David Dragičević".

Sazivanje posebne sjednice zatražila su svojim potpisima 32 narodna poslanika.

- Oni su za dnevni red predložili jednu tačku: Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske u slučaju ubistva Davida Dragičevića – saopćeno je iz entitetskog parlamenta.

Zahtjev za posebnu sjednicu su prošle sedmice podnijeli poslanici opozicije, SDS-a, PDP-a i NDP-a, jer smatraju da su institucije RS-a "podbacile“ kada je riječ o istrazi u ovom slučaju.

I u maju ove godine na njihovu inicijativu se u Narodnoj skupštini RS-a raspravljalo o slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je prije par dana da građane interesuje istina u vezi sa “slučajem Dragićević”, ali da parlament entiteta RS nije mjesto gdje se to može postići.

-Postoje Tužilaštvo, policija i ostale instutucije, koje su prije Narodne skupštine pozvane da rade na tom slučaju i da ga razriješe - naveo je Čubrilović novinarima u Banjoj Luci.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić je dodao da sjednica parlamenta o slučaju stradanja Davida Dragičevića mora da bude sazvana, ukoliko postoji dovoljan broj potpisa poslanika, ali da je upitno da li će biti usvojen dnevni red, a samim tim i da li će biti i održana.

Porodica Davida Dragičevića tvrdi da je on ubijen, dok je iz Okružnog javog tužilaštva Banja Luka ranije saopćeno da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, najnižeg stepena vjerovatnoće, da je David Dragičević ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeči pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Godišnja i redovna sjednica Skupštine BPK Goražde 6. marta

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom