Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 10:27 |

BH novinari: Bojkot rada vlasti u RS, ako se ne pronađu napadači na Kovačevića

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27.augusta (FENA) – Upravni odbor Udruzenja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke.

Kovačevića su sinoć sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

-Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju – saopćeno je iz Udruženja/udruge BH novinari.

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut, kako dodaju, neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu na novinare BNTV-a.

-Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati - navodi se u saopćenju.

Dodaju kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje "prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje“.

-Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad. Zbog toga Upravni odbor BH novinara ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a Republike Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od pet dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt, a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS – navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'