Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 11:59 |

Zatražena osuđujuća presuda Vuku Ratkoviću za silovanje u Višegradu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Državno tužilaštvo zatražilo je da nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Vuk Ratković bude proglašen krivim za silovanje u Višegradu, te da žrtvi isplati 45.000 KM. 

Tužilac Edin Muradbegović je u završnoj riječi istakao kako smatra dokazanim da je Ratković tokom rata u Višegradu silovao svjedokinju VR-1, zbog čega mu se treba izreći kazna “po zakonu”.

 - Svjedokinja je detaljno opisala događaj i potvrdila navode optužnice… Prepoznala je Ratkovića kao počinioca tokom istrage i u sudnici. Njen iskaz je u potpunosti pouzdan i jasan i ona nema nikakav razlog da lažno tereti Ratkovića -  rekao je tužilac.

Po njegovim riječima, život svjedokinje VR-1 je uništen silovanjem, a ona i njena porodica i danas trpe posljedice tog djela.

- Iskazi drugih svjedoka Tužilaštva su potvrdili navode svjedokinje VR-1. Oni su rekli da je Ratković dolazio na mjesto gdje je svjedokinja radila i da se ona plašila - kazao je tužilac.

Ratković je optužen da je, kao pripadnik Višegradske brigade VRS-a, u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao žensku osobu.

Nakon iznošenja završne riječi tužioca, predstavnik Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći Ministarstva pravde je, kao opunomoćenik VR-1, iznio imovinskopravni zahtjev, rekavši da bi Ratković svjedokinji trebao isplatiti 45.000 konvertibilnih maraka.

Kao posljedica silovanja, prema njegovim riječima, životna sposobnost VR-1 je umanjena za 50 posto.

Ratkovićeva odbrana će završnu riječ iznijeti 3. septembra, javio je BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo