Kultura     | 27.08.2018. 12:00 |

Za kraj postavke Briana Enoa u Historijskom muzeju performans Smirne Kulenović

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta  (FENA) - Instalacija "77 Million Paintings" Briana Enoa koja je otvorena 13. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će zatvorena 29. augusta, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Posljednje sate instalacije pratit će performans "77" bh. umjetnice i historičarke umjetnosti Smirne Kulenović. Performans traje 77 sati bez prestanka - od nedjelje 26. augusta u 14 sati do srijede, 29. augusta u 19 sati.

- Moj performans nije nešto što se treba "vidjeti", već iskusiti zajedno sa mnom - ovaj rad dozvoljava da razmišljate o vašim najunutrašnjijim i intimnim procesima rasta, koje ćete nakon toga lakše primjećivati i u svijetu izvan Muzeja – rekla je Smirna Kulenović.

U srijedu, 29. augusta bit će održano i predavanje inicirano ovim kulturnim događajem kojim se britanski umjetnik bosanskohercegovačkoj publici prvi put predstavio kao vizuelni umjetnik.

Predavanje će održati bh. pisac Selvedin Avdić koji će govoriti "O ljudima, knjigama i fabrikama". Smatrajući kako trenutno u BiH ima više dosadnih pisaca nego strastvenih čitalaca, Avdić će pokušati objasniti zašto je ljepše čitati nego pisati knjige, kako prepoznati opasne lažne knjige te kako nas knjige štite i čuvaju, navodi se u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba akvarela Seada Čerkeza

Izložba 'Stari mostovi' Seada Čerkeza u Historijskom muzeju BiH

Zaronite u historiju bh. kuhinje: Pop-Up Gastro Muzej u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo