Bosna i Hercegovina     | 27.08.2018. 12:14 |

BH novinari pozvali medije da objave natpis 'STOP nasilju nad novinarima'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva sve medije u Bosni i Hercegovini da sutra upute jedinstven zahtjev vlastima u Republici Srpskoj i BiH da nasilje nad novinarima mora prestati, na način da u svojim medijima objave crne flajere (u štampi), banere (na portalima) i telope (na TV) sa natpisom "STOP nasilju nad novinarima u BiH".

Na taj način, istakli su, mediji će pokazati vlastima, javnim zvaničnicima i institucijama da medijska i novinarska zajednica BiH neće tolerisati ni jedan oblik nasilja i ugrožavanja slobode medija i sigurnosti novinara.

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke, kojeg su u nedjelju uvečer sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

- Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju - kazali su u saopćenju.

Također su dodali da posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa "Pravda za Davida" te da nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu.

- Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati - saopćeno je iz Udruženja BH Novinari.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

FHP pozvao vlasti Srbije da podrže rezoluciju UN-a i prekinu s praksom slavljenja ratnih zločinaca

Čelnici EU pozvat će na samitu u ovoj sedmici na odlučnu akciju na konkurentnosti i čelništvu bloka

Lukašenko pozvao na organiziranje uličnih patrola radi pružanja bezbjednosti u bjeloruskim gradovima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu