Stranačke aktivnosti     | 27.08.2018. 15:27 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Amer Jerlagić, danas je predstavio "Smjernice odnosa prema administraciji u Banjoj Luci",  koje predstavljaju 10 politika,  koje će on slijediti u smislu odnosa prema institucijama RS-a.

"Prva smjernica je korak za donošenje ustavnih promjena na državnom nivou, koje će garantovati uvođenje 'evropske klauzule' - sve što pravilno funkcionisanje unutar EU traži da bude na državnom nivou, biće obuhvaćeno time.
Drugi korak je insistiranje na priznavanju presuda MKSJ, MSP-a i Suda BiH, za genocid i druge ratne zločine. Institucije u Banjoj Luci moraju prihvatiti činjenice o ratu. Treći korak je priznavanje ravnopravnosti svih naroda i građana na području ovog entiteta, što uključuje i priznavanje bosanskog jezika kao jednog od službenih jezika u RS-u", kazao je Jerlagić.

"Četvrti  korak je osiguranje mjera borbe protiv diskriminacije u obrazovanju kroz integrisani nastavni proces, koji će uvažavati običaje, tradicije, vjeru i kulturu svih naroda, a protiv segregacija i asimilacije učenika. Peti  korak je osiguranje garantovane zastupljenosti Bošnjaka na svim razinama predstavničke i izvršne vlasti. Šesti korak je osiguranje garantovanih sredstava u svim oblastima za nesrpske zajednice", dodaje Jerlagić.

"Sedmi korak je uvođenje sistema afirmativne akcije pri zapošljavanju u javne institucije i javna preduzeća za nesrpske zajednice. Osmi  korak je reforma sistema sigurnosti i depolitizacija sigurnosnog aparata, uz strogu kontrolu privatnog sektora i zaštitarskih agencija. Deveti korak je isključivanje statusa ekskluziviteta SPC-a u odnosu na druge vjerske zajednice, te pune ustavne reforme i zakonske promjene koje će isključiti bilo kakav ekskluzivitet, koji jedna grupa ima u odnosu na ostale - krsne slave, nazivi ulica i škola, spomenika. Tražimo potpuno odsustvo 'majorizacije' u javnom prostoru. I kao deseti korak je osiguranje pune mobilnosti stanovništva u BiH, kroz prevazilaženje svih barijera po pitanju radničkih prava, socijalnog i zdravstvenog osiguranja. Tek nakon ovih deset koraka, moći ćemo reći da se prostor  koji se naziva RS otvorio i omogućio slobodu svima koji na tom području žive", zaključio je Jerlagić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo