Stranačke aktivnosti     | 28.08.2018. 09:01 |

Saopćenje za javnost SDP BiH

FENA Saopćenje

 

„Kao budući član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u čijoj je ingerenciji Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, baš sa Ilidže koja je simbol vjekovne historije življenja na ovim prostorima, ali i svjesnog uništavanja tih simbola, želim poručiti da ću se snažno suprotstaviti svakom daljem narušavanju nacionalnih spomenika države Bosne i Hercegovine. Ukoliko nismo spremni sačuvati obilježja naše prošlosti i poštovati je, onda ne zaslužujemo ovu zemlju.“ Ovo je na Ilidži rekao kandidat za člana Predsjedništva BiH prof. dr. Denis Bećirović.

Govoreći o utrošku sredstava za javnu potrošnju u Bosni i Hercegovini, dr. Denis Bećirović je zaključio da javna potrošnja mora biti smanjena kako bi se oslobodila neophodna sredstva za privredni razvoj. „Javnu potrošnju moramo racionalizirati. Državni prioritet mora biti smanjenje nezaposlenosti. Reforma sistema javne potrošnje je prvi primjer na kojem se dokazuje ozbiljnost u namjeri da se promijeni stanje. Javne službe moraju imati sredstva za nesmetan rad, ali ne mogu i ne smiju biti privilegovane u odnosu na realni sektor niti bi bez nadzora i odgovornosti smjeli trošiti novac koji im je povjeren na raspolaganje“.

„Bosna i Hercegovina mora provesti ozbiljne, sistematične, strukturalne reforme javne potrošnje. Rad brojnih službi, agencija i drugih organa moguće je objediniti ili integrisati u određena ministarstva. Tako bi se ujedno smanjili javni troškovi, a povećala učinkovitost i sinhronizovanost rada javnih organa. Veliki je broj institucija koje svojim radom ne opravdavaju svrhu daljeg postojanja. Takve institucije imamo na svim razinama i u svim granama vlasti i njihovo restrukturisanje može osigurati značajne uštede,“ dodao je Bećirović.

Na kraju, Bećirović je konstatovao da je „svrha javnih institucija da služe građanima i državi, a ne da država i građani služe za održavanje institucija i njihovih uposlenika. Svakako da javni dužnosnici rade zahtjevan posao, ali i on, kao i svaki drugi posao, mora biti podložan evaluaciji i preispitivanju. U konačnici, u javnom sektoru radnici moraju biti evaluirani i cijenjeni na osnovu radnog učinka, a ne zbog funkcije kao takve.“

Tokom promocije knjige „Država Bosna i Hercegovina u fokusu“ koja je održana uz prisustvo velikog broja građana, pored autora, govorili su promotori Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Mustafa Polutak,  Nerkez Arifhodžić, Damir Mašić, doc. dr. Goran Behmen i doc. dr. Benjamina Londrc.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu