Svijet     | 28.08.2018. 11:29 |

Izraelska vojska uništila porodičnu kuću palestinskog napadača

FENA Internet

KAUBER, 28. augusta (FENA) - Izraelska vojska u utorak je uništila porodičnu kuću palestinskog tinejdžera na okupiranoj Zapadnoj obali koji je ubio Izraelca u jevrejskom naselju i sam je ubijen u napadu prije mjesec dana.

Snimci koje je objavila vojska prikazuju oklopni buldožer kako razara jednospratnu kuću u selu Kauber, sjeverno od palestinskog grada Ramallaha.

Mohammed Tareq Ibraham Dar Youssef (17) provalio je u naselje Adam 26. jula i izbo nožem tri osobe, ubivši 31-godišnjeg Yotama Ovadiju. Jedan od ranjenih ubio je Palestinca iz vatrenog oružja, saopćila je vojska.

Ujak Dar Youssefa, Khaled Abu Ayyoush, izjavio je da su roditelji mladića, dvojica braće i dvije sestre boravili u kući srušenoj tokom noćne operacije. Porodica nije ništa znala o njegovoj namjeri da izvede napad, kazao je.

- Zašto je to njihova greška? Izraelska kontinuirana politika kolektivnog kažnjavanja je nemilosrdna - izjavio je Abu Ayyoush.

Izraelski Vrhovni sud podržao je politiku rušenja palestinskih kuća, koju su izraelski zvaničnici nazvali kaznenom mjerom i odvraćanjem potencijalnih napadača.

Izraelska vojska navodi u saopćenju da su deseci Palestinca bacali kamenice, zapaljive bombe i eksplozivne naprave na vojnike koji su ušli u selo, i oni su odgovorili "sredstvima za rastjerivanje nereda". Navodi se da nijedan od vojnika nije povrijeđen. Nije bilo nikakvih vijesti o eventualnim ranjenim Palestincima. 

- Ušli smo sinoć u blizinu kuće i uništili smo dom teroriste - izjavio je potpukovnik Liron Appleman, zapovjednik bataljona, na snimku koji je objavila vojska.

Iako su napadi Palestinaca hladnim oružjem i vozilima prorijeđeni na Zapadnoj obali, napetosti su još visoke nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao prijestonicu Izraela u decembru prošle godine.

Palestinci žele da uspostave nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom, i tvrde da im izraelsko širenje naselja na okupiranim teritorijama uskraćuje pravo na održivu zemlju sa svojim granicama.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori propali su u 2014. godini, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Devet članova jedne porodice ubijeno u izraelskom napadu na Rafah

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'