Stranačke aktivnosti     | 28.08.2018. 13:14 |

Priopćenje za javnost GO SBB Mostar

FENA Saopćenje

U vezi saopštenja GO SDA Mostar od 27.08.2018. godineu kojem su iznesene teške neistine i dezinformacije u pogledu uloge gospodina Faruka Ćupine u izboru Ljube Bešlića za gradonačelnika Mostara, Gradski odbor SBB Mostar u cjelosti negira sve, iz propagandne kuhinje SDA, izrečeno. Teške optužbe su napisane na temelju „javnih glasina“ kreiranih na stranačkim minderima, i amaterskih analiza poluintelektualaca iz mostarske SDA. Kao i svih ranijih godina, SDA za svoj neuspjeh krivi druge, te uporno pokušava skrenuti pažnju sa životnih tema poput neodržavanja izbora u Mostaru, loše ekonomske i socijalne situacije, velike nezaposlenosti, masovnog odlaska mladih, neobnovljenih fabrika i ulica u Mostaru, kriminala i korupcije itd. . Nažalost, neuvjerljivim i prostim jezikom nastoje medijski prostor degradiradirati i umanjiti značaj i ulogu istaknutih građana grada Mostara kao što je Faruk Ćupina. Notorne činjenice nije potrebno dokazivati.

Građani Mostara i Hercegovine znaju da njihov sugrađanin potiče iz ugledne mostarske porodice i da su mu imućni roditelji, umjesto bogatstva u imetku, obezbjedili obrazovanje pomoću kojeg je stekao epitet eminetnog pravnika i advokata kojeg ponosono i dostojanstveno nosi od 1984. godine.

Građani Mostara znaju da ih je njihov sugrađanin nebrojeno puta obradovao donoseći nagrade i medalje sa državnih i međunarodnih takmičenja u džudou i karateu.Mnoga djeca su odgajana i rasla u karate klubovima koje je Faruk Ćupina osnivao na području Bugojna, Prozora, Jablanice, Gornjeg Vakufa, Čitluka, Širokog Brijega, Posušja, Čapljine i Metkovića. Kao uzor mladim naraštajima bio je reprezentativac BiH. Akademska i lokalna zajednica je uvidjela aktivizam i doprinos advokata Ćupine jer mu je ukazala povjerenje da bude jedan od osnivača Sportskog društva Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostar, te prvi predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara kao prvog jedinsvenog poslijeratnog udruženja sportista grada Mostara.

Njegovi sugrađani znaju koliko Ćupina poštuje svoju vjeru, običaje i kulturu. Svake godine organizuje iftare na kojima se okupljaju džematlije, ugledni građani, siromašni, studenti i djeca, te aktivno učestvuje u humanitarnom radu. Pred sami početak rata zajedno sa svojim timom evidentirao je svu vakufsku imovinu na području Grada Mostara, kako bi se stvorile pravne pretpostavke da ta imovina pređe u vlasništvo IZ. Faruk Ćupina je prvi darovao 10.000 KM za obnovu Saborne crkve u Mostaru, što je javno potvrdio paroh mostarski Radivoje Krulj. U želji da svome gradu vrati nekadašnji izgled, da ponovo zaživi multietničnost kojom se Mostar nekada dičio, Ćupina je, kako kaže otac Radivoje, „otvorenog srca učinio prvo uzdarje nekadašnjem ponosu Mostara i cijele Hercegovine“.

Građani Mostara, njegovi saborci, dobro znaju da je Faruk Ćupina u vrijeme kada su Mostar i Bosna i Hercegovina prolazili groz ratne golgote dao historijski doprinos u očuvanju države BiH. U tom smislu Seid ef. Smajkić, bivši muftija kao jedna od intelektualnih i duhovnih vertikala ove kotline u svojoj knjizi: „Mostarsko muftijstvo od 1992.-2012. godine: Značaj Islamske zajednice u odbrani Bošnjaka i države BiH“ je u poglavlju „Vijeće Muslimana Hercegovine“ na 25 stranica opisao ulogu iz značaj ove institucije na čijem je čelu bio Faruk Ćupina. Kao predsjednik Vijeća muslimana Hercegovine advokat Ćupina se zalagao za poštivanje ustavnopravnog sistema R BiH, te permanentan rad na jedinstvu interesa muslimanskog naroda i jedinstvo svih organizacija koje okupljaju Muslimane.

O kakvoj se istorijskoj ličnosti radi pokazuje podatak iz knjige da je polovinom oktobra 1992. godine kao predsjednik Vijeća Muslimana Hercegovine zajedno sa iskazanim patriotima i domoljubima muftijom Seid ef. Smajkićem, Safetom Memićem, Halilom Maksumićem i prof. dr. Ramizom Zupčevićem pregovarao sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem o teškoj političkoj situaciji u Mostaru i Hercegovini u kojima su izneseni stavovi kojim se suprostavljaju štetnom djelovanju dr. Ismeta Hadžiosmanovića, predsjednika Regionalnog odbora SDA, po bošnjački narod i državu R BiH.

U postratnom periodu advokat Ćupina je svo životno i pravno znanje i iskustvo stavio u funkciju zastupanja Udruženja „Žene Srebrenice“ kada je utvrđena odgovornost Holandskog bataljona i države Holandije za genocid u Srebrenici.

Shodno navedenom, Gradski odbor SBB Mostar neće voditi praznu polemiku s raspadajućom SDA, koja u nedostatku kvalitetnih ljudi, rezultata i programa, kampanju vodi blateći druge i drugačije. SBB je duboko uvjeren da će građani prepoznati Faruka Ćupinu kao dostojnu i kvalifikovanu ličnost za građenje pravne države i služenje građanima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenja za javnost Gradskog odbora SBB-a Mostar

Saopćenje za javnost GO SBB- a Mostar

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'