Bosna i Hercegovina     | 28.08.2018. 14:40 |

Putevi 'Čajdraš-Ovnak' i 'Zenica-Arnauti' strateški ciljevi Vlade ZDK-a

FENA Saopćenje

ZENICA, 28. augusta (FENA) - Gradsko vijeće Zenice usvojilo je odluku o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju dijela puta "Zenica-Babino", dionica "Kamenolom-Kula". Time je praktično napravljen još jedan formalni korak ka početku realizacije projekta Kantonalne direkcije za ceste za koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona u budžetu za 2018. godinu opredijelila jedan milion maraka.

Rekonstrukcija puta "Zenica-Babino" jedan je od tri najznačajnija ovogodišnja projekta cestovne infrastrukture na području grada, pojedinačne vrijednosti od po jedan milion maraka, koji se finansiraju iz kantonalnog budžeta.

Za put "Zenica-Babino", kao i za projekt rekonstrukcije regionalne ceste "Čajdraš-Ovnak" već su raspisani tenderi, dok je rekonstrukcija regionalnog puta "Nemila-Bistričak", uključujući sanaciju korita Bistričke rijeke, u završnoj fazi.

- Očekujemo da tenderi za puteve "Zenica-Babino" i "Čajdraš-Ovnak" budu brzo završeni. Radovi na rekonstrukciji puta "Nemila-Bistričak" bit će završeni prije zime, tako da će mještani na tom područja u zimu ući s kvalitetnom i sigurnom saobraćajnicom - kazao je premijer ZDK-a Miralem Galijašević.

Put "Zenica-Arnauti" je lokalna saobraćajnica za koju je nadležan Grad Zenica, ali je Vlada ZDK opredijelila jedan milion KM kako bi se omogućila kvalitetnija komunikacija sa desetak sela u Babinskom slivu. Također, navedeni pravac nalazi se na trasi buduće regionalne saobraćajnice koja će povezati Zenicu i Kakanj preko Ponijera. Na drugoj strani, rekonstrukcija regionalnog puta "Čajdraš-Ovnak" omogućit će kvalitetnije povezivanje Zenice sa Travnikom preko prevoja Ovnak, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Za nabavku i održavanje medicinske opreme te prevenciju zdravlja u ZDK izdvojeno 1.380.000 KM

Pivić na čelu tima za implementaciji projekta izgradnje nove Kantonalne bolnice Zenica

Vlada ZDK zadovoljna stanjem sigurnosti i najavljuje podršku policiji

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta