Svijet     | 28.08.2018. 14:20 |

Vođa južnosudanskih pobunjenika Riek Machar odbio potpisati mirovni sporazum

FENA Internet

KHARTOUM, 28. augusta (FENA) - Čelnik južnosudanskih pobunjenika Riek Machar odbio je u utorak potpisati konačni mirovni sporazum s ciljem okončanja brutalnog građanskog rata, saopćio je sudanski mirovni posrednik. 

- Vodeće južnosudanske opozicione grupe, među kojima je SPLM-IO (Macharova frakcija), odbijaju da potpišu završni dokument koji zahtijeva da njihova rezerviranost bude garantirana u njemu - izjavio je novinarima sudanski ministar vanjskih poslova Al-Dierdiry Ahmed.

Zaraćene južnosudanske strane održale su višesedmične razgovore u Khartoumu u potrazi za širokim mirovnim sporazumom na okončanju sukoba koji je izbio u decembru 2013., a u kome su ubijeni deseci hiljada ljudi i raseljeni milioni u najmlađoj državi svijeta.

Machar i njegov glavni suparnik, južnosudanski predsjednik Salva Kiir, već su potpisali nekoliko sporazuma, uključujući trajno primirje i sporazum o diobi vlasti, ali je pobunjenički vođa danas odbio potpisati završni dokument. 

- Po prvi put opozicija nam je poručila da neće potpisati dokument - kazao je Ahmed, pokazujući nacrt teksta novinarima i diplomatima koji su se okupili kako bi prisustvovali očekivanoj ceremoniji potpisivanja sporazuma u sudanskoj prijestonici.

- Južni Sudan neće imati mira dok te grupe ne daju svoj potpise - kazao je.

Sudanski ministar izjavio je da je opoziciono odbijanje da potpiše sporazum privelo kraju trenutne mirovne pregovore u Khartoumu.

- Ovo je bio posljednji krug pregovora - izjavio je Ahmed, dodajući da će posrednici proslijediti završni tekst istočnoafričkom regionalnom bloku IGAD, koji predvodi južnosudanske mirovne napore, prenosi AFP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana